Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков не коментира думите на министър-председателя на Словакия Игор Матович, който на шега каза, че ще плати доставката на руската ваксина „Спутник V“ със Закарпатието, информира "Фокус".

Песков отбеляза, че „това не е нищо повече от шега“. "Не искаме да коментираме това, това не ни касае", заяви говорителят на Кремъл пред репортери.

"Наистина има желание от нашите словашки партньори и колеги да получат тази ваксина и Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ) работи със словаците, ще отговорим на техните нужди", каза говорителят на Кремъл. Той отбеляза, че „цената е по-ниска от тази на други ваксини“.

Първата партида от руската ваксина бе доставена в Словакия на 1 март. Разрешението за използване на „Спутник V“ е издадено от Министерството на здравеопазването на републиката.

Закупуването на ваксината доведе до противоречия в правителството на страната. Матович разкритикува противниците на придобиването на руския препарат, като заяви, че подобна позиция е безотговорна и проява на популизъм, тъй като поставя идеологията над основния национален интерес по време на пандемия - грижата за здравето и запазването на живота на словаците.

Песков подчерта, че „при сегашния недостиг на ваксини в световен мащаб, Русия прави всичко възможно, за да отговори на първо място на нуждите на собствените си граждани и, второ, да задоволи многобройните искания на други държави“.