Руският президент Владимир Путин остава отворен за всякакви контакти, които ще позволят мирни средства за постигане на целите на войната, но "Западът не дава такава възможност". Това е заявил прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в интервю, фрагмент от който е публикуван в Telegram, пише "Фокус".

"Президентът Путин беше, е и ще бъде отворен за всякакви контакти, за да постигнем изпълнението на нашите задачи с други средства, различни от СВО. Ако е възможно, това ще бъде за предпочитане“, е заявил говорителят на Кремъл, отбелязвайки "(Френският президент Еманюел) Макрон и други европейски лидери."

В същото време той е подчертал, че "страните от колективния Запад в момента не оставят на Русия друг избор".

Така Песков е коментирал публикациите за предложението на Франция за провеждане на мирна среща на върха за Украйна в Париж.

"Сега Украйна всъщност е инструмент на конфликта. Конфликтът наистина стана по-широк, колективният Запад води комбинирана война срещу нашата страна", е заявил говорителят на Кремъл. 

Що се отнася до Франция, както е отбелязал Песков, "тя де факто стана участник в конфликта на страната на Киев и не може да претендира за ролята на модератор в украинското уреждане".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук