Жозеп Борел, ръководител на външнополитическата служба на ЕС, смята, че конфликтът в Украйна може да приключи за няколко седмици, ако Западът спре да оказва военна подкрепа на Киев, предават информационните агенции.

Той обаче уточни, че Западът ще продължи да оказва военна подкрепа на Киев, защото това е единственият начин за постигане на мир.

"Знам как да сложа край на войната в Украйна. Много е лесно. Прекратяваме военната подкрепа за Украйна и войната ще приключи за няколко седмици", каза той в събота на форума "Шангри-Ла диалог" в Сингапур.

Зловеща закана: Политиката ни спрямо Украйна ще се промени много сериозно с Тагарев

В същото време Борел постави въпроса как точно в този случай ще завърши конфликтът в Украйна. "Важно ли е това или не? Ако е важно, тогава не можем да спрем военната подкрепа за Украйна, защото не искаме свят, който ще стане свят на капитулация, свят, който ще превърне Украйна във втора Беларус", аргументира се Жозеп Борел.

"Въпросът не е в това как ще свърши войната, а как ние да сложим край на войната", добави Борел, като подчерта, че Западът ще продължи да оказва военна подкрепа на Украйна именно защото иска мир в Украйна.

Същевременно американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че САЩ и техните съюзници не трябва да подкрепят прекратяване на огъня или преговори за прекратяване на войната в Украйна, докато Киев не набере достатъчно сила, за да наложи условията си, предаде Асошиейтед прес.

Блинкън каза, че ако сега бъдат взети предвид призивите на Русия и други страни, включително Китай, за преговори сега, това би довело до фалшив мир, който няма да гарантира суверенитета на Украйна и европейската сигурност.

"Вярваме, че предпоставката за смислена дипломация и истински мир е една по-силна Украйна, способна да възпира и да се защитава от всяка бъдеща агресия", изтъкна Блинкън в своя реч във Финландия, която наскоро се присъедини към НАТО и има дълга сухопътна граница с Русия.

Блинкън отново изрази позицията на САЩ, че "прекратяване на огъня, което просто замразява сегашните линии", ще даде възможност на руския президент Владимир Путин "да затвърди контрола си върху завзетите територии, да си почине, да се превъоръжи и да нападне отново".

"Това няма да е справедлив и траен мир", предупреди американският държавен секретар.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук