Петгодишно момче почина в град Ню Йорк от рядък възпалителен синдром със симптоми, близки до болестта на Кавазаки, вероятно свързан с COVID-19, съобщи губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

На редовен брифинг Куомо уточни, че детето е починало в четвъртък и че здравните власти проучват други смъртни случаи на деца при сходни обстоятелства, за да установят дали те имат връзка с причиняваното от коронавирус заболяване COVID-19.

Вече има 73 регистрирани случая на деца с такива симптоми в щата. Има най-малко един смъртен случай от това и може да има и други, което сега се разследва, каза губернаторът и представи списък със симптоми, за които родителите да следят.

Според телевизия Си Би Ес миналата седмица в предградие на Ню Йорк е починало 7-годишно дете с подобни симптоми.

От две седмици за деца с редки, животозастрашаващи възпалителни заболявания, свързани с излагане на Ковид-19, съобщават от Франция, Великобритания, Италия и Испания, но и лекарите в САЩ започват да докладват за клъстъри на деца с нарушение, което може да атакува множество органи, да разстрои работата на сърцето и да отслаби артерии.

Връзката с COVID-19 не е официално установена, но учените я смятат за вероятна.

Общинските власти в самия Ню Йорк съобщиха във вторник, че 15 деца са постъпили в болница с подобни симптоми, включително кожен обрив, коремни болки, повръщане или диария. Четири от тях са дали положителна проба за коронавирус, а при шест е установено, че са развили антитела, което означава, че вече са били заразени.

Наистина би било много тежко, ако връзката с COVID-19 се потвърди. Много хора се успокояваха, мислейки, че децата не страдат от този вирус. Това е кошмар за всички родители, каза Куомо.

От средата на април в щата Ню Йорк, който дълго време беше епицентър на епидемията в САЩ, се отчита спад. Коронавирусът вече зарази над 330 000 души в щата и причини смъртта на повече от 20 000, припомня АФП, цитирана от БТА.