Над 5 млн. британци са се подписали под петицията с искане за отмяна на Брекзит и запазване на членството на Обединеното кралство в Европейския съюз, съобщава „Гардиън“. Тя получи най-широка подкрепа от всички петиции, публикувани някога на уебсайта на британския парламент.

Предишният рекорд бе на подписка за провеждане на втори референдум за излизане на Великобритания от ЕС, която събра общо 4 милиона и 150 хиляди подписа през 2016 година.

"Правителството многократно е заявявало, че оттеглянето от ЕС е "волята на народа ". Трябва да сложим край на това начинание като демонстрираме силата на обществената подкрепа за идеята да останем в ЕС. Референдумът може да не се проведе, затова гласувайте сега", се казва в петицията.

Събирането на подписи започна на 20 февруари. До 18 март тя събра 10 хиляди, до 20 март над 100 хиляди, а на следващия ден надхвърли 2 милиона.

Според действащата във Великобритания процедура всяка петиция, която е събрала повече от 10 хиляди подписа, изисква официален отговор на правителството, а след достигане на 100 хиляди подписа тя трябва да се разгледа в парламента. В същото време няма гаранция, че исканията на поддръжниците на петицията ще бъдат удовлетворени.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ