В чешкия град Бърно почина Петр, мъжът, който летя чак до Перу, за да търси лечение от рака. Историята на младежа трогна десетки хора не само в Чехия, но и по целия свят, които четяха блога му и се молеха той да живее. 

Петр Хубела боюва дълги месеци с агресивна форма на рак - страда от нехочкинов лимфом. След като в един момент лекарите вдигат ръце от него, той прочита за шаман в Перу, който лекува рак и решава да се отправи при него. „Мислех, че ще бъда в джунглата, в бунгала, на пълно спокойствие. Вместо това се озовах в шумен град, хората ходеха навсякъде напрегнати, с мобилни телефони в ръцете, също като при нас. В центъра се срещнах с двама помощници на шамана от Ню Йорк, бяха лекари, разпитваха ме за всичко. Накрая се разбрахме, че ще преминавам през детоксикиращи церемонии. Например камбо – вкарване на жабешка отрова под кожата, пушенето на специален тютюн мапачо или пиенето на напитка от лианата на смъртта”, спомня си в онези дни Петр. 

Малко преди смъртта му приятелката му Симона описва на страницата си във Фейсбук ужасяващ разказ за последните часове на любимия си. 

"Той е под влиянието на опиатите, защото търпи нечовешки болки, много е изтощен. Спи почти през цялото време, събуди се, казва ми две думи и пак го унася. Сложиха го на опиати след вчерашната нощ, която беше много критична. Започна да се души, не можеше да диша, не можеше да говори, но успя да си поеме въздух в един момент и се разкрещя: "Не искам да умря, моля ви, искам да живея!" Това беше най-страшната нощ в живота ми", пише Симона.Няколко часа след смъртта тя се обръща към любимия мъж: "Благодаря ти, Петенце, всички знаем, че трябва да ценим живота си, ти ни даваше сили и ни доказа, че човек може да се справи наистина с всичко!"

Превод БЛИЦ