В английския град Честър произнесоха присъда срещу  мъж, който извършил расово нападение срещу български таксиметров шофьор, въпреки че прекарал деня на чашка с български приятели, пише Chester Standart.

57-годишният Марк Краб се призна за виновен в използването на заплашителни, обидни и расистки думи в районния съд на Честър.

Съдът научил, че Краб, от Лайтфут Стрийт, Честър, се нахвърлил вербално над Свилен Славев, български гражданин, в центъра на град Честър вечерта на 1 март, преди да използва хомофобски език, а след това се нахвърлил и на полицейски служител, провеждащ рутинно претърсване след ареста му.

Представителят на обвинението Роб Айдс каза пред съда, че Краб излизал от Макдоналдс на улица Форегейт, където жена влизала в такси, шофирано от г-н Славев. Решил, че г-н Славев е от азиатски произход, Краб започнал да крещи: "Не приемай таксито, кара го ш...н п...ст  и мюсюлманин".
Инцидентът бил забелязан от шеф на полицията на Уилтшър, който, въпреки че не бил на работа, предупредил Краб, че действията му могат да доведат до арестуването му.

На което Краб отговорил с викове: "Аз съм бял британец, защо не? Той не е, той е ш....н п.....ст"

Последвала кратка борба и се намесила охраната на „Макдоналдс“, преди Краб да бъде арестуван от полицейски служители за кратко време.

Г-н Айдс каза пред съда, че при ареста му полицай Хакет се е опитал да извърши рутинно претърсване на Краб. Когато униформеният започнал да претърсва зоната около таза му, Краб извикал: "Ти ш...н гей, искаш ли да ми хванеш х...? ".

Г-н Айдс каза пред съда, че инцидентът толкова е засегнал г-н Славев, че го е накарал да реши да се върне в България, пише английският ежедневник.

Ричард Томас, който го защитава, каза пред съда, че Краб, който има 22 присъди за 32 престъпления, не е имал през деня нищо за ядене и е пил повече алкохол, отколкото обикновено, докато е бил с приятели - по ирония на съдбата - от България.

Защитникът казва: "Той е абсолютно ужасен от начина, по който се е държал този ден. Той изключително съжалява и не може да бъде по-угрижен.

Пиел е цял ден и не е работил няколко седмици поради нараняване на китката. През това време той гледал много новини, от които се почувствал много ядосан ,

Той знае, че е твърде възрастен, за да се впуска в подобни инциденти и няма нищо, което да подсказва, че има нещо, което е надхвърлило словесната злоупотреба," пледира адвокатът.

Съдията Рой Барън, председател на съда, каза: „Обикновено бихме наложили глоба за нарушение на обществения ред, но расистката и хомофобска природа на избухването прави този случай много по-сериозен.

Неприятният елемент на използвания език означава, че нямаме друг избор, освен да ви накажем с обществено наказание.

На Краб е наредено да изработи 35 дни труд в полза на обществото, заедно с още 100 часа неплатен труд.

Освен това трябва да заплати съдебни разноски в размер на 85 паунда, глоба от 85 лири стерлинги, плюс  компенсация от по 100 лири на г-н Славев и полицай Хакет, като общите разходи са £ 370.


Превод: БЛИЦ