Европейските борсови играчи забравиха временно за мрачните икономически прогнози и вместо това се съсредоточиха върху последните новини от азиатския и тихоокеанския регион.
Час и половина след началото на търговията в Лондон FTSE 100 се повиши с 0.32% до 4090.7 пункта. Във Франкфурт DAX 30 нарасна с 0.78% до 4304.98 пункта преди обед. В Париж CAC 40 спечели 0.75% до 2951.95 пункта. С някои малки изключения като Холандия например, зеленият цвят преобладаваше на борсовите табла в цяла Европа. Дори Българска фондова борса се възползва от този тренд.

Австралия обяви, че подготвя фискален пакет на стойност 26 млрд. долара. От правителството очакват, че тези мерки ще доведат страната до бюджетен дефицит - нещо, което не се е случвало от близо 10 години.

Японската централна банка реши да излезе на капиталовия пазар и да изкупува корпоративни книжа от търговските банки. За целта институцията е заделила около 11 млрд. долара. Наскоро централната банка обяви и други нетрадиционни монетарни мерки като изкупуване на корпоративни облигации. /Дневник.бг