Украинските военни от "Азовстал" "са държавни в удовлетворителниусловия". Те не са подлагани на насилие от страна на руснаците. Командирът на полка "Азов" Денис Прокопенко "Редис" е имал възможността да се свърже с жена си. Това съобщават The Guardian и AP.

Катерина Прокопенко е успяла да се чуе с мъжа си в рамките на кратък телефонен разговор. "Той каза, че с него всичко е наред, пита ме как съм", сподели жената. 

Връзката е била прекъсната, преди той да успее да разкаже подробности за плена си. Не е известно, дали Прокопенко е могъл да говори свободно. 

 

Жена му добавя, че разполага с информация от други източници относно условията на съдържание на пленените войници. Условията, по нейните думи, са "удовлетворителни". Украинците са хранени, дават им вода, и, поне, пленените не са подлагани на насилие. 

Катерина подчертава, че телефонното обаждане е било съгласувано между правителствата на Украйна и Русия благодарение на посредничеството Червения кръст. 

Прокопенко е разказал, че повечето ранени военни са в затвора на окупираната Еленовка, малка група тежко ранени все още се намира в болницата в окупирания Новоазовск. 

Екатерина Прокопенко и жената на още един офицер от "Азов" Аресний Федосюк Юлия разказаха пред АП, че споразуменията между Украйна и Русия предвиждат подобаващо погребение на загиналите войници и определени условия за военноплениците, в частност, възможност да се обадят на своето семейство. Няколко семейства вече са получили обаждания от пленниците през последните два дни. 

На 17 май министерството на отбраната на Украйна съобщи за началото на операция по спасяването на блокираните в комбината "Азовстал" защитници на Мариупол. 

По данни на МОУ, към 16 май от "Азовстал" в медицински учреждения в Новоазовск са евакуирани 53 тежко ранени. Други 211 души са били откарани в Еленовка през хуманитарен коридор. 

Агенция Reuters, позовавайки се на свидетели, съобщи, че най-малко 7 автобуса с украински защитници на Мариупол са напуснали "Азовстал". 

Превод и редакция: БЛИЦ