Турският парламент прие късно снощи последният член от пакета със законодателни реформи, който позволява на президента да членува в партия. Общо 481 от 550-те депутати участваха в тайния вот за приемането на Член 18. Промяната беше одобрена от 344 народни представители, 131 бяха против, има двама въздаржали се от гласуване.
Според приетото изменение на закона държавният глава вече няма да е задължен да прекратява връзките си с които и да е било политически партии след встъпването си в длъжност.

Парламентът в Анкара преди това одобри чл. 17 от новата конституция, който предвижда следващите парламентарни и президентски избори в Турция да се проведат на 3 ноември 2019 г., съобщават турски медии.

Дотогава настоящите депутати и президент ще останат на постовете си. "Хюриет" също пише за вчерашното гласуване на новите текстове на Конституцията, като подчертава, че са приети три нови члена в рамките на спорен пакет от  реформи.

Проправя се пътят за структурни промени в най-висшата съдебна инстанция на страната, регулиране на годишния бюджет и преминаване към нова правителствена система, коментира турският вестник.