Турция няма да изтегли войските си от Кипър и ще остане на острова завинаги. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 
Пълното оттегляне на войските на Турция от разделения Кипър е немислимо, те ще останат, освен ако Гърция не се съгласи да изтегли своите военни сили, подчерта Ердоган, цитиран от БНР. 

Това стана само дни, след състоялата се международна конференция в Женева с участието на висши представители на ООН, ЕС и трите страни гаранти на Кипър Великобритания, Гърция и Турция. 

Турция поддържа близо 40-хилядна армия в северните окупирани територии на острова, докато в южната част на острова е разположена гръцка военна част с минимална численост. На острова има и две британски военни бази. 

Въпросът за изтеглянето на окупационната турска армия след обединението на Кипър е един от ключовите и най-конфликтни въпроси в преговорите по Кипърския въпрос. 

Точно главата за сигурността и гаранциите на бъдещата федерация беше в центъра на завършилата тази нощ международна конференция в Женева. 

Коментирайки резултатите от нея, турският президент заяви, че гръцката страна за пореден път бяга от решение на Кипърския проблем. Той предупреди, че не трябва да се очаква решение без Турция като гарант.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!