Епископът на Каркасон и Нарбон Ален Плане отдаде почит на жандармериста, пожертвал живота си при терористичното нападение срещу супермаркет във френския град Треб в петък.

Епископът каза, че саможертвата на Арно Белтрам, разменил се с взета за заложничка служителка в супермаркета, е помогнала за спасяването на нацията.

При поредица нападения на ислямистки екстремист в Каркасон и Треб бяха убити трима души, а подполковник Белтрам беше тежко ранен и впоследствие почина.

Оцелели и близки на четирите жертви се събраха днес в църквата "Сент Етиен дьо Треб" на специална литургия в памет на Белтрам.

Сред присъстващите на службата имаше и хора от мюсюлманската общност.

Епископ Плане изрази възхищение от жертвоготовността на Белтрам и отбеляза, че цяла Франция е трогната от постъпката му. Жителите на Треб оставяха цветя пред супермаркета, а в кметството се трупаха бели рози. Някой беше оставил послание, написано на ръка: "Стига насилие, стига, стига".

"Сега е време за молитва и състрадание. Дано подобни събития ни позволят да намерим куража да изградим общество, в което те повече няма да са възможни", заяви епископ Плане.