В САЩ на 103-годишна възраст почина световноизвестният актьор Кърк Дъглас. Той беше смятан за последния представител на „златната ера“ на Холивуд. Тъжната новина съобщи неговият син, актьорът Майкъл Дъглас, на страницата си в Instagram.
„С огромна тъга, аз и братята ми съобщаваме, че Кърк Дъглас ни напусна днес на 103-годишна възраст. За целия свят той беше легенда, актьор от „ златния век “ на киното, изживял своите златни години, хуманист, чиято обвързаност със справедливостта и каузата, в които той вярваше, поставяха стандарт за всички нас, към които трябва да се стремим “, пише Майкъл Дъглас.

Кърк Дъглас е роден през 1916 г. в град Амстердам, щата Ню Йорк. По рождение се казва Исер Данилович и е бил четвъртото дете в семейството.След като завършва училище, Кърк започва да учи в колежа St. Lawrence University. Любител на борбата, той успял да получи спортна стипендия. След като завършва колежа през 1939 г., Исер заминава за Ню Йорк и постъпва в престижната Американска академия за драматично изкуство. Младежът не е можел да плати за обучението си, но такова впечатление направил на педагозите при прослушването, че му е дадена стипендия.

Дебютът на Дъглас на големия екран се състоял през 1946 година. В драмата "Странната любов на Марта Айвърс" на Люис Майлстоун той изиграва ролята на унижения съпруг на героинята Барбара Стануик.

От началото на 50-те години Дъглас се превръща в един от водещите актьори. Основно специализира в образите на сурови, смели мъже, герои на уестърни, полицаи. Изпълнява както положителни, така и отрицателни роли. Най-известните му филми са "Спартак", "Пътеки на славата", "Шампион", "Лошият и красавицата" и "Жажда за живот".Кариерата на Дъглас с различна степен на успех продължава до 1999 г. В същото време, през 1996 г. Кърк, който пушел по две кутии цигари на ден, претърпял инсулт, в резултат на което речта му не се възстановила напълно.


При получаването на наградата "Оскар"

В допълнение към филмите, Кърк Дъглас издава две автобиографии и няколко художествени книги, които получават признание от литературните критици.По време на кариерата си Кирк Дъглас е номиниран три пъти за Оскар, но получава само почетен Оскар - "за 50 години творчески и морални усилия в кино общността".

Превод и редакция: БЛИЦ
Кърк Дъглас заедно с първата си съпруга Даяна Дил


 


Кърк Дъглас с втората си съпруга Ан Байдинс

 


Актъорът заедно с Лана Търнър в сцена от "Лошият и красавицата"


Една от последните снимки на легендарния актьор заедно с цялото си голямо семейство