В Лондон ва 76 години почина бившият фотомодел Кристин Кийлър, съобщава Guardian, позовавайки се на нейни родственици. По думите на сина на покойната, Кристин е починала през нощта на 5 декември. В последните си години тя е боледувала от ХОББ - хронично обструктивна белодробна болест. 

В миналото си Кристин Кийлър бе известна като фаталната жена, погубила кариерата на военния министър на Великобритания Джон Профюмо. 
"Делото "Профюмо" се превърна в един от най-шумните политически скандали в историята на великобритания през 20-ти век. Очарователната красавица Кристин, съвместявайки кариерата си на модел с амплоато на "момиче на повикване", едновременно делила леглото с британския министър и резидентът на съветското разузнаване по онова време. През 1957-ма година Кристин Кийлър пристига в Лондон, където започва работа в магазин за дрехи в квартал "Сохо".
Мечтаейки за кариера на манекенка, Кристин приема всякакви компромиси в преследване на целта и става топлес - танцьорка в кабаре клуб.

Там тя се запознава със Стивън Уърд, художник, който се въртял в средите на богатите и знаменитите, изпращайки красиви момичета на скучаещи, богати мъже. Именно той убеждава Кристин да стане "ВИП-момиче на повикване".

През 1960-та година с Уърд се запознава заместникът на съветското военноморско аташе във Великобритания Евгений Иванов.


Евгений Иванов в онези години

Кадровият разузнавач, работещ под прикритието като сътрудник на посолството, Иванов успява с помощта на Стивън да се запознае с много представители на британския елит, събирайки ценна информация.

През 1961 г. Иванов става близък с 19-годишната Кристин Кийлър и така съвместява приятното с полезното - чрез нея той получава достъп до другите й любовници.Най-голямата "плячка" на Иванов се оказва военният министър на Великобритания Джон Профюмо, който върти роман с Клеър по същото време. 
Не само, че Иванов успял да се добере до убийствен компромат за министъра. Благодарение на любовния триъгълник, разузнавачът, когото до ден днешен именуват във Великобритания като "руския Джеймс Бонд", успял да открадне от Профюмо важни документи. 

Докато траела аферата, Москва се надявала, че Иванов ще успее да вербува министъра. В същото време самата Кристин Кийлър твърдяла, че британските спецслужби знаели за романа й с Иванов, които на свой ред се надявали да го вербуват.

Нито една от страните не възнамерявала да огласява случая, докато не се намесила случайността.Един от любовниците на очарователната Кристин Кийлър се оказал изключително ревнив мъж от Ямайка. Той проследил дамата на сърцето си до дома на Стивън Уърд и открил стрелба по сградата. Дошлата на място полиция започнала да изяснява връзките на Кристин. 

Информацията от полицията за нейните контакти изтекла в британските медии и скоро гръмнала сензация - министърът на отбраната и руски шпионин спят с едно и също момиче на повикване!

Евгений Иванов бил отзован оперативно в Москва. Джон Профюмо подал оставка, а малко по-късно бил последван и от целият кабинет на премиер - министъра на Великобритания Харолд Макмилън. Стивън Уърд се самоубил.

Фаталната красавица Кристин Кийлър получила половин година затвор за лъжесвидетелстване. Връщайки се в Родината, Евгений Иванов продължил да работи в Главно разузнавателно управление, където заемал длъжността началник на управлението по анализ. През 1981-ва година си подал оставката.

През 1993 г. британският вестник Daily Express устройва в Москва среща между Евгений Иванов и Кристин Кийлър. "Той беше напълнял, посивял и вече не приличаше на онази могъща мечка, която лежеше в леглото ми", спомня си англичанката за тази среща.


Евгений Иванов, малко преди смъртта си

Евгени Иванов умира през 1994 г. Мемоарите му, в които голяма част е отделена на "аферата Профюмо", били публикувани през 2009 г. под името "Голият шпионин".

Джон Профюмо, чиято политическа кариера била разрушена, се заел с благотворителност и за успехи в тази дейност бил провъзгласен за командир на Ордена на Британската империя. Профюмо си отива през 2006 г. на възраст 91 години.Самата Кристин Кийлър се старае да изтиска максимума от тази история. В началото нейните фотосесии се ползвали с голям успех, след това заработвала от интервюта и спомени за скандала.За "случая Профюмо" в Англия са написани няколко книги, а също са правени и много предавания. През 1989 г. Майкъл Кийтън заснема филма "Скандал", посветен на тази любовно - шпионска история. 

Знаменитият композитор Андрю Лойд Уебър пише мюзикъл и в едно от интервютата си след това твърди, че британските спецслужби са засекретили материалите по делото до 2046 г. Според някои данни това може да има връзка с факта, че в документите се съдържат и компромати за кралското семейство. 

Сега може да се каже, че със смъртта на Кристин Кийлър романтичната история в духа на Джеймс Бонд, разиграла се в началото на 60-те години, окончателно е завършена. Съблазнителката Кристин отнася последните си тайни в гроба.

Превод и редакция БЛИЦ