Чрез изчисляване на дебелината на ледниците в Северозападна Гренландия и характера на тяхното движение японските климатолози откриха намеци за съществуването на подледникова река с дължина почти хиляда километра. Описанието на находката е публикувано от научното списание Cryosphere.

"За да потвърдим, че резултатите от нашите изчисления съответстват на истината, са необходими допълнителни измервания с помощта на радар. Ако тази река наистина съществува, това ще промени фундаментално нашето разбиране за хидрологията на ледената покривка на Гренландия и нейното по-нататъшно развитие в променящия се климат", каза един от авторите на работата, професор в университета Хокайдо (Япония) Ралф Грийв.

Повечето климатолози не се съмняват, че глобалното затопляне съществува и че то ще промени радикално лицето на планетата, ако повишаването на температурите не може да се задържи на около 1,5 ° C над нивата от преди индустриализацията. Това се доказва не само от компютърни модели на климата на планетата, но и от данни от климатични спътници, наземни метеорологични станции и океански шамандури.