Разглеждайки снимки, заснети миналата година от камерата HiRISE на борда на многофункционалната автоматична междупланетна станция Mars Reconnaissance Orbiter, европейските уфолози откриха нещо странно в два от кадрите.

Сателитът на НАСА за разузнаване на Марс е фотографирал два кратера, от които изтича неизвестно тъмно вещество. Авторите на откритието съобщават, че един метеорит се е разбил в равната повърхност - и тайнствената течност е избила  далеч встрани. Вторият "небесен скитник" ударил склона на един марсиански хълм - и течността обилно се изсипала от дупката. "Като канализация избухна", пишат изследователите. Според тях това може да бъде мръсотия, нефт или някаква друга органична материя. Може би вътрешността на Червената планета се състои от точно такова вещество.Учени от Американската национална космическа агенция не бързат да коментират тези изображения. Те вероятно нямат приемливо обяснение за това явление.

Независимите изследователи и уфолозите също са объркани сега, защото това, което се е случило, е трудно да се интерпретира, дори ако приемем, че има цивилизация, която се крие някъде в подземни градове или присъствието на извънземни. Очевидно това е някакъв природен марсиански феномен, непонятен за земляните - дори за онези, които от много години извършват сериозно проучване на Червената планета, да не говорим за любители и просто любопитни...

Превод: БЛИЦ