Вчера българи се стичаха  да изпратят в последния му път уважавания в Чикаго отец Грую в  православния храм “Света София” в предградието Дес Плейнс, пише bg-voice.com. 

Тялото му остана там през целия ден и нощ, а днес ще бъде погребан след специална двучасова свещеническа литургия, водена лично от Н.пр. Митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф и уважена от десетки свещеници от цялата страна.

След това тялото на отец Грую ще бъде положено в двора на храма “Света София”. Това става след решение на градските власти и по молба на църковното настоятелство. “Това е човекът, който от пристигането си през 1995-та година, когато той дойде тук от Детройт, заработи за развитието на църквата „Света София“.
Преместването на църквата от Лонгдейл в Дес Плейнс беше изцяло негова идея. Строителството дори и след това, всичко, което виждате – стъклописи, изписване. Един човек, който беше любим енорийски свещеник на всички, човек с голяма душа и сърце, който беше главният мотор, движещ напред църквата. Голяма загуба за цялата българска общност, не само за църквата“, каза пред BG VOICE д-р Михаил Николов, председател на църковното настоятелство към църквата „Света София“.

Отец Грую е роден на 7 юли 1953 година в Карловор и е потомствен свещеник – баща му е служил в Калоферския манастир. Завършва Семинарията в София след което служи като свещеник в Карлово и Пловдив. През 1990 г. идва в Съединените Щати, първоначално в Детройт, а пет години по-късно. се мести в Чикаго.

Според доктор Николов, отец Грую би искал най-вече църквата „Света София“ да пребъде.
 „Да се завърши отвътре цялото изографисване и църквата да остане като средище на българската духовност в Чикаго, защото тя е единствената църква, която е към нашия български Свети Синод в Чикаго. Винаги сме гледали на църквата като на едно място за духовно и национално самосъзнание и развитие и запазване на българския дух. Затова имаме и библиотека и училище и всички тези неща, и той успяваше да намери време за всичко това“, казва д-р Николов.

Десетилетия наред отец Грую е там, където българската общност има нужда от него.

„Знаете, всички знаят, че той винаги си беше на мястото и беше един изключително отзивчив човек, изключителен свещеник. Мястото му няма кой да го заеме, има един отец Грую и за съжаление той си отиде“, казва още д-р Николов.

Отец Грую е наследен от съпругата му Пепа, син Димитър и внук.
Екипът на BG VOICE изразява най-искрените си съболезнования на семейството и близките на отец Грую.