Първият съдебен процес срещу украински военнопленници в т.нар. Донецка народна република (ДНР) ще се състои най-вероятно в Мариупол и ще бъде организиран до края на лятото, съобщи пред журналисти лидерът на ДНР Денис Пушилин, цитиран от информационните агенции.

"В ход е активна подготовка за трибунала. Първият трибунал ще се състои най-вероятно в Мариупол. Ще го организираме до края на лятото. Сроковете ще се определят от нашите следствени органи. Задачата ни е максимално открито протичане на трибунала", каза Пушилин.

Международният трибунал срещу бойците от националния батальон "Азов" ще се проведе в Мариуполската филхармония, пишат руски медии, които успяха да посетят сградата и да заснемат подготвителната работа.

Пушилин: Зеленски трябва да бъде изправен пред трибунал заради военни престъпления

Предвижда се строежът да приключи до 1 септември, а след процеса помещението отново ще бъде превърнато във филхармония. В сградата вече има подготвени четири килии за подсъдимите.

Самият процес ще се проведе в централната зала на музикалната институция. Там бойците ще бъдат водени по специален железен коридор.

От кадрите се вижда, че главната фасада на Филхармонията вече е облицована със скеле. Вътре, зад вратата, която водеше към сцената, има железни решетки. Тази сграда е избрана за място на трибунала, тъй като е най-малко повредена по време на военните действия.