В социалните мрежи бяха забелязани кадри, заснети от военнослужещи от украинските въоръжени сили, на които се вижда бронеавтомобилът "Козак-2М1" с дистанционно управляем боен модул украинска разработка.

Както е посочено в публикацията на Defense24, обикновено оръжията, представени от картечници, се поставят на този модел в ръчно управлявана кула. В новата модификация използваният модул повишава безопасността на стрелеца, който вече изцяло се намира във вътрешността.

Бойната станция очевидно е оборудвана с 14,5 мм калибър картечница. Тя позволява на екипажа да поразява не само леко бронирани наземни превозни средства, но и въздушни цели, като дронове.

"Козак-2М" е семейство многоцелеви бронирани машини 4x4 с тегло 12 тона. Твърди се, че корпусът има защита от ниво 3 по стандарта STANAG 4569 (от куршум 7,62x51 мм от разстояние 30 метра), а дъното е в състояние да издържи експлозия от 8 кг експлозиви.

Превозните средства от този тип бяха официално приети на въоръжение от сухопътните сили през 2019 г., а преди това бяха доставени на Националната гвардия и други служби за сигурност на Украйна.

Това бронирано превозно средство е създадено предимно за въздушнодесантни бригади и сили за специални операции, пише изданието.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук