Украинският боен робот "Лют" вече премина полеви изпитания. Машината може да се управлява дистанционно.

Вицепремиерът по иновациите, развитието на образованието, науката и технологиите на Украйна - министър на цифровата трансформация на Украйна Михаил Федоров каза, че разработката има танкова картечница, 360° камера и броня, която предпазва от малки оръжия и отломки, пише УНИАН.

"Това е компактен робот, който може да се управлява дистанционно и да изпълнява бойни мисии. Например да щурмува или защитава позиции", отбелязва Федоров в своя канал в Telegram.

Той показа снимка на робота, като отбеляза, че това е готов експериментален модел, преминал успешно полеви тестове. Според него сега екипът работи върху подобряването на машината и се подготвя за увеличаване на производството.

false

"Технологиите и иновациите са ключът към нашата победа. Те помагат да спечелим предимство на бойното поле и да спасим живота на нашите военни", отбелязва Федоров.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба, по време на реч на международния форум на отбранителната индустрия в Киев, на който присъстваха представители на 252 отбранителни компании от повече от 30 страни, каза, че украинските оръжия, произведени съвместно с международни партньори, ще бъдат най-конкурентоспособната в света след края на пълномащабната война.

На форума министърът на отбраната Рустем Умеров отбеляза, че визията на военното ведомство е да развива военни продукти и услуги на световно ниво (става дума за отбранителната индустрия).

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук