Експертът на Politico Лили Байер прогнозира разцепление в НАТО това лято заради недостиг на боеприпаси в складовете на армиите на страните от алианса.

В статията тя предупреждава, че само повишаването на разходите за отбрана могат да решат проблема.

„Тъй като страните вече са загрижени за собствените си запаси от боеприпаси, а Украйна има остра нужда от допълнителни боеприпаси и оръжия от съюзниците, съществува риск не всички съюзници в НАТО да спазят обещанията си да дадат своя принос към новите планове на алианса“, заявява анализаторката.

За да реши този проблем, според Байер, НАТО ще трябва да убеди отделни страни да увеличат разходите за отбрана, да организират обучение на украинските военни, да предостави войници, както и голямо количество скъпи оръжия, оборудване и боеприпаси.

Но въпреки това процесът на попълване на запасите неизбежно ще отнеме време, ако страните от НАТО изобщо успеят да намерят компании, способни бързо да произвеждат качествени боеприпаси.

„Всичко това е много сложно. Очевидно отнема време, както и финансови инвестиции“, потвърди пред Лили Байер в интервю Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук