Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов се съгласи, че трябва да се постигне споразумение, което да сложи край на войната на Русия срещу Украйна. 

Той говорил за това в четвъртък, по време на обяд в Cafe Milano във Вашингтон с бившия посланик на САЩ в Афганистан Залмай Халилзад и Дмитрий Саймс, председател и главен изпълнителен директор на Центъра за национални интереси на САЩ.

За това пише американското издание Politico. Репортерът на медията седнал на близката маса, чул по-голямата част от разговора и си записал казаното.

Халилзад казал, че е необходимо мирно споразумение за прекратяване на войната в Украйна и Антонов подкрепил тази теза. Веднага след това обаче той попитал: "От какво биха искали [САЩ] да се откажем?"

В отговор бившият посланик на САЩ в Афганистан поканил руския дипломат да вечеря с украинския посланик и да го обсъди с него.
След това Анатолий Антонов направил поредица от пропагандни изявления за „нацистите в Киев“. "Имате много евреи в Съединените щати. Защо са толкова толерантни към случващото се в Киев," попитал той Халилзад.

Руският посланик казал още, че не разбира как президентът Владимир Зеленски вижда бъдещето на Украйна.

Тогава започнали дискусии за американско-руските отношения и Антонов се оплакал, че Русия „не получава никакво уважение“ от Вашингтон и тя „би искала да бъде уважавана“.

Той отбелязал, че необходимите гаранции за сигурност на Русия могат да доведат до нормализиране на отношенията със САЩ.

„В разговор с Халилзад и Саймс Антонов се оплаквал от липсата на диалог и комуникация между САЩ и Русия, сравнявайки го в неблагоприятна светлина с кубинската ракетна криза, по време на която САЩ и Съветския съюз продължили преговорите“, пише Politico.

На свой ред Халилзад се съгласил, че в отношенията между САЩ и Русия трябва да се направи опит за установяване на "неформален" канал за комуникация.

Превод: БЛИЦ