Войната в Украйна продължава вече четири месеца. Сега е моментът Западът да покаже единство и безпрецедентна подкрепа за Украйна, а не плахи съвети. Това се посочва в материала на британския седмичник The Economist, цитиран от УНИАН.

Въпреки че потокът от оръжия от Запада продължава да се увеличава и Конгресът на САЩ одобри нов пакет от помощ от 40 милиарда долара, все повече се говори за необходимостта от обмисляне на прекратяване на огъня и мирни преговори между Киев и Москва. 

Някои намекват, че войната ще приключи по-бързо, ако на руския президент Владимир Путин се предложи някакъв изход, който да му позволи „да не се засрами пред руския народ“.

The Economist пише, че аргументите в полза на това решение звучат привлекателно: никой не иска безкрайна война. Бързото й завършване ще спаси много човешки животи и това, което е останало от украинската икономика, да не говорим за смекчаването на глобалната продоволствена криза. 

Въпреки това е наивно да се мисли, че Путин е готов да осигури дългосрочен мир.

В статията се отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски е абсолютно прав, когато призовава западните съюзници, както са правили многократно от началото на конфликта, да изпратят по-добри оръжия, за да може страната му да се бори срещу руските военни. В същото време той изрази безпокойството си, че „Западът все още не е единен в подкрепата му за Украйна“.

По думите му светът е в голяма опасност, ако агресията на Путин бъде възнаградена; тоест ако успее да запази завладените от него земи.

The Economist връща читателите в 2014 г., когато с малка практическа подкрепа от Запада Украйна всъщност трябваше да стои настрана, докато Русия анексира Крим и след това подкрепи сепаратистки Източен Донбас. 

Осем години по-късно нищо не е върнато и Путин, окуражен от толкова слаб отговор, решава да вземе втора и много по-голяма част от страна, която той многократно е обявявал за „изкуствено изобретение, създадено от външни сили, които се стремят да отслабят Русия отвътре“.

Журналистите от The Economist размишляват върху въпроса: ако Западът сега отслаби подкрепата си и тласне Путин към преждевременни преговори, какъв ще бъде резултатът? Възнаграждението на руския президент с предложение за примирие, което той може да представи като победа, ще бъде насърчение бързо да забрави обещанието, което е дал, и да консолидира своите печалби.

Освен това други владетели на света, по-специално севернокорейският лидер Ким Чен-ун, може да приемат това като призив, че подбуждането към война е печеливша и дългосрочна „инвестиция“. Следователно единственият начин е да подкрепим Украйна в стремежа й да защити суверенитета си, докато делото не бъде извършено, пише The Economist.

БЛИЦ припомня, че преди това пък The New York Times (NYT) съобщи, че продължават разногласията между САЩ, Европа и Украйна за това как да приключи войната. Те се основават на фундаментален дебат дали 30-годишният проект за интеграция на Русия трябва да бъде прекратен.

Във време, когато САЩ наричат Русия страна, която трябва да бъде откъсната от световната икономика, а други страни, предимно в Европа, предупреждават за опасността от изолиране и унижение на главата на Кремъл.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!