На срещата на върха на лидерите на ЕС тази седмица два конфликта ще се състезават за вниманието на гостите - украинско-руски и ирано-израелски, но европейците по някакъв начин могат да повлияят само на първия от тях.

Въпреки това, парадоксално, първото нещо, което ще бъде обсъдено на срещата на върха, е Близкият Изток, където Европа има значително по-малко влияние от САЩ, пише Politico.

Европейският съюз, очевидно, твърдо възнамерява да "изобрази енергична дейност, за да изглежда като световна сила“.

Както следва от проектоверсията на окончателните предложения на Европейския съвет, лидерите на страните от блока се събраха, за да убедят Израел да се въздържи от мощен отговор на удара на Иран, за да избегне пълномащабна война.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче няма да се вслуша в европейците: той вече показа, че не е склонен да се вслуша в призивите на САЩ и ЕС за прекратяване на огъня.

"Така че защо изобщо да си правим труда? Защо да се опитвате да повлияете на регион, където ЕС, за разлика от Съединените щати, Турция или Саудитска Арабия, не е тежка категория нито във военно, нито в политическо отношение.

В същото време блокът все още не може да реши как да предостави достатъчно количество помощ и оръжия за Украйна, най-голямата страна изцяло в Европа?“ - питат авторите, цитирани от „Фокус“.

В Европа вече има мнения, че след като е защитил ефективно Израел от иранските ракети и дронове, самият Запад по същество е разкрил двойни стандарти, показвайки, че не е готов да окаже такава помощ на Украйна, предупреждава Politico.

Според изданието, много европейски дипломати са убедени, че иранската атака трябва да стане причина ЕС да не се проявява в Близкия изток, а да мисли за собствената си сигурност, за да гарантира, че е необходимо да се осигури Украйна.

И въпреки че сега европейците се опитват да гарантират, че украинската криза ще остане приоритет за тях, инициативите за подкрепа на Киев се изпълняват изключително бавно - докато Русия върви напред.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук