Украйна не се е консултирала със Съединените щати, преди да постигне предварителна договорка за мирно споразумение с Русия през пролетта на 2022 г.

Американците не харесали, че проектът за мирно споразумение включва определени задължения на САЩ, за които те не са давали съгласие, пише Foreign Affairs с позоваване на неназован бивш американски служител.

"Споразумението би създало нови правни задължения за Съединените щати, по-специално задължението да воюват с Русия, ако тя отново нахлуе в Украйна.

Само по себе си това условие би направило споразумението неприемливо за Вашингтон", пише изданието.

Според споменатия бивш служител в такива условия Западът не само не одобрявал руско-украинските договорености, но поема по пътя на увеличаване на военната помощ за Киев и засилване на санкционния натиск върху Русия.

Foreign Affairs отбелязва, че това не трябва да се разглежда като че ли мирното споразумение не е постигнато заради Запада, защото е имало много други фактори - по-специално окончателното поражение на Русия в опитите да превземе Киев, Харков, Чернигов и Суми, което даде надежда на украинците за възможна военна победа.

"Вярно е, че предложенията за подкрепа (с доставки на оръжие) от Запада изглежда са засилили решимостта на Зеленски, а липсата на западен ентусиазъм (за проекта за мирно споразумение) изглежда е отслабила неговия интерес към дипломацията", отбелязват авторите на публикацията. 

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук