Гняв обзе хиляди мексиканци, след като стана ясно, че 30-годишният им сънародник Джовани Лопес е бил пребит до смърт от полицейски служители, тъй като не е носил защитна маска на публично място.

На 4 май Лопес е бил арестуван в близост до Гуадалахара и грубо натикан в полицейски бус пред очите на свидетели. Униформените отговорили, че задържаният е оказал съпротива при задържането си, когато свидетел ги попитал защо се отнасят толкова жестоко към него.

Когато роднините на Лопес отишли в местния участък, за да го освободят, там им било казано, че мъжът е бил откаран в болницата в Гуадалахара. Пристигайки в болничното заведение, им било съобщено, че младият мъж е мъртъв. 


По-късно направената аутопсия разкрила, че задържаният е имал куршум в ходилото на единия си крак, а като причина за смъртта е посочена травма в областта на главата.

Съседи на Лопес разказаха пред медии, че задържането на хора, които не носят маски на обществени места, е ежедневие – също като мъченията, насилието и превишаването на полицейските правомощия в Мексико.

,,Джовани не умря, полицията го уби!'', скандират разгневено мексиканци по улиците, докато много от организациите за защита на човешките права настояват за справедлив процес срещу полицаите, отнели живота на Лопес, както по думите им бе сторено в случая със смъртта на Джордж Флойд, също загинал в резултат от полицейско насилие.