Не много скъпо и доста популярно лекарство, което се използва при чревно разстройство, може да бъде много ефективно в борбата срещу COVID-19 средство при условие, че пациентът не се нуждае от хоспитализация и интензивна терапия. До този извод са достигнали учени, чието изследване по темата е публикувано в списание Gut.

В проучването им участие са взели 10 заразени с новата коронавирусна инфекция, които са приемали фамотидин по време на целия период на боледуването си. Симптомите са продължили от 2 до 26 дни, а средният период на лечението – 11 дни, варирайки от 5 до 21 дни.

Какво се случва на 28-ия и 43-ия ден на болестта COVID-19

И 10-имата са съобщили, че състоянието им се е подобрило в течение на 24-48 часа, след като са започнали да приемат лекарството, а пълното изчезване на симптомите е станало след 14 дни. Най-често те са приемали по 80 милиграма от медикамента три пъти дневно.

Учени посочиха ново усложнение, породено от COVID-19

Учените отбелязват, че данните, с които разполагат, не са достатъчни да потвърдят ефекта от приема на фамотидин. Според тях е нужно да се проведат клинични изследвания с участието на по-голям брой хора.