Боядисан в цветовете на полицията на Чешката република Ferrari F 142 - 458 Italia започва да работи днес за властите. Превозното средство ще бъде използвано срещу най-агресивните шофьори по чешките магистрали, когато преследват откраднати превозни средства или по време на наблюдение на местата за докладвани тунинг събития.

Това превозно средство е едно от многото, които всяка година се конфискуват като престъпна собственост. Благодарение на отличната работа на нашите криминалисти, това превозно средство ни струва по-малко от покупката например на нова Škoda Scala, т.е. малко над 300 000 чешки крони (23 875,09 лева). Това бяха разходите, свързани с "преустройството" и модифицирането му за нуждите на службата "Пътна полиция", съобщава "Евроком".

Полицията на Чешката република очевидно се справя добре в областта на обезопасяването на имущество, придобито от престъпна дейност. 

Това потвърждава и зам.-началникът на СКПВ ген. Томаш Кубик: „Ако трябва да спомена една от дейностите, в които успяваме значително да използваме законови разрешения, трябва да спомена обезпечаването на активи, произхождащи от престъпни дейности. Само миналата година осигурихме активи на стойност почти 7 милиарда чешки крони по този начин и аз лично съм убеден, че ще бъдем също толкова ефективни и в бъдеще". Успехите обаче не са само на националните ведомства, а най-вече на областните дирекции, които са около 70%.

Струва си да се спомене, че Ferrari дори не е най-ценното или най-рядкото конфискувано превозно средство. Само през предходната година иззехме почти 900 превозни средства, по-голямата част от които впоследствие се продават и приходите се използват за покриване на щети, причинени от нарушителя. Задържаме някои превозни средства за служебни задължения. Имаме стотици конфискувани превозни средства, които идват от престъпна дейност и се използват за борба със сериозна престъпна дейност в цяла Чешка република. Това обаче не са толкова луксозни автомобили като Ferrari.

„Превозното средство ще се използва в национална единица и ние разчитаме на неговото разполагане срещу най-агресивните пирати на чешките пътища. Можем да използваме потенциала му и когато преследваме крадени превозни средства, които преминават през нашата територия към съседни страни. Обхватът на задачите, които ще изпълнява превозното средство, е наистина широк”, казва директорът на служба „Пътна полиция” полк. Жири Зли.

Подобни превозни средства се използват и от чужди сили за сигурност в Италия, Германия или Великобритания. Превозното средство ще се използва от Отдела за специално наблюдение на Чешката република с национална юрисдикция и ще се управлява само от специално обучени полицейски служители.