След разговори с шефовете на различни банки в Ню Йорк германският министър на икономиката Карл-Теодор цу Гутенберг се срещна вчера и с ръководството на Дженеръл Мотърс, за да обсъди плановете за спасяването на Опел, предаде Дойче веле.
"Положително е, че нашите партньори не започнаха отново старата игра да искат европейските правителства първо да налеят огромни суми пари, преди изобщо да се дадат отговори на важните въпроси. Постигнахме споразумение по това, че ще действаме съвместно, за което Дженеръл Мотърс обяви своята готовност и то на договорна основа. За целта обаче трябва първо американското правителство да даде съгласието си, а след това разбира се и други европейски правителства."
Това заяви министър Гутенберг след срещите в Ню Йорк. Според него концернът-майка Дженеръл Мотърс е принципно готов да отстъпи някои патенти на Опел. В момента правата над тях държи американското правителство - очевидно те са били заложени като гаранция за сигурност срещу държавни помощи.
Повод за надежда
"Поставихме въпроса за патентите. Дженеръл Мотърс изрази принципна готовност. Попитахме също дали американците са готови на миноритарен дял в Европа и те потвърдиха такава готовност. От решаващо значение обаче ще е дали американското правителство ще подкрепи тези планове."
С цел изясняване на позициите германският министър на икономиката се среща днес с американския финансов министър Тимоти Гайтнър. С оглед на загрижеността на служителите на Опел Гутенберг заяви, че вчерашният ден е внесъл известен повод за надежди.
Трудно ще си остане обаче търсенето на частни инвеститори за закъсалата компания. От финансовите кръгове постоянно обръщат внимание на това, че в автомобилостроенето има свръхпроизводство, което трябва да бъде намалено, защото не отговаря на реалното търсене. Не е изненадващо, че при това положение почти никой не желае да инвестира в този бранш. /БЛИЦ