За Украйна е важно да разбере с какви ракети ще бъдат снабдени самолетите F-16. Най-добрият тип ракети ще бъдат тези, които могат да поразяват до 900 километра.

"Според мен най-добрата ракета, която идва в комплект с F-16 в режим въздух-земя, е AGM 158 JASSM, която може да нанася удари до 900 километра в дълбочина. Това е много; цялата логистика и военна инфраструктура са изложени на опасност. 

- Самолетът може дори да не се доближава до зоната на поразяване на зенитно-ракетните системи на противника. Особено що се отнася до части от Кримския полуостров. Такива ракети могат да поразят всичко там“, казва военният експерт, полковник от украинските въоръжени сили Петр Черник, информира "УНИАН".

Той добавя, че такива ракети има само в американските складове, като те са около 5 хиляди единици. Но в същото време възниква въпросът дали Белият дом е готов да достави на Украйна такъв тип ракети.

Черник коментира и думите на заместник прессекретаря на Пентагона Сабрина Сингх, че без американска помощ Киев ще трябва да избира за кои населени места да се бори при наличните ресурси.

"Това е вътрешнополитически американски случай. В стратегически смисъл и двете партии имат разбиране, че Украйна трябва да получи пари. Но никой не може да отмени вътрешнополитическата конюктура, която се сведе около един човек - Тръмп. Там няма национални интереси“, казва експертът.

Въпреки това той все още вярва, че САЩ ще гласуват за предоставяне на необходимия пакет помощ на Украйна.

"В крайна сметка най-мощните лобисти, които съществуват на американския континент, са военно-промишленият комплекс. Те са по-силни от петролните и газовите лобита взети заедно.

- Те са почувствали вкуса на огромните пари и мисля, че ще намерят начините, ако не към самия Тръмп, то за неговото обкръжение, и ще се гласува за помощта“, обяснява експертът.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук