Двама от всеки четирима жители на Вечния град се чувстват изплашени, самотни и бедни, или с други думи - нещастни, твърди изследване, публикувано във вестник „Кориере дела сера“. То е реализирано от Европейската асоциация Eurodap.
Според проучването, продължило една година, повечето римляни изпитват проблеми в социалните си отношения и често биват обхващани от паника. Психоложката Паола Винчигуера твърди пред изданието, че патологиите на римляните са най-чество свързани с депресия и притеснения.
60 на сто от депресираните римляни страдат предимно за това, че не успяват да се интегрират в пазара на труда или пък защото са били уволнени. Друга причина за депресията е съществуваща криза в семейството.
Изследването показва, че не само песимистите, а и оптимистите сред римляните изпитват психически трудности. Едва половината от оптимистично настроеното население на Вечния град е напълно доволно от стандарта си на живот. Другата половина пък се надява да подобри качеството на живота си.
„Римските жени са най-недоволни и нещастни. Много от тях се притесняват заради това, че „времето тече бързо“. Онези, които нямат деца, биват обхващани от паника на 40-годишна възраст, когато ги „удря“ биологическият часовник“, коментира Винчигуера.
Според нея изходът от положението е в създаването на собствен „оазис“ в квартала, където човек няма нужда от кола и от обществен транспорт.
„Да скъсим разстоянието между нас и другите, бара, продавача на вестници, книжарницата. Социалните връзки са на една ръка разстояние“, съветва психоложката. /БЛИЦ