Мощни атаки от системи за електронна борба на територията на Литва и на Полша, съседни на Калининградска област, са регистрирали мониторинговите ресурси.

Очевидно става дума за работата на тясно насочен комплекс за електронно заглушаване, тъй като секторът за заглушаване на GPS е сравнително малък, но сериозно блокира работата на самолетите за електронно разузнаване, възпрепятства използването на дронове и т.н.

На изображения, предоставени от GPSJam, се вижда, че в района на коридора Сувалки има аномални смущения в работата на инструментите за сателитна навигация.

Засега остава неизвестно кой точно комплекс се използва за организиране на GPS заглушаването, но подобни ситуации друг на това място не са наблюдавани. Съдейки по данни от открити източници, подобно нещо в района се наблюдават от март тази година.

Тези РЕБ атаки може да са превантивни от руска страна в отговор на започващото на 27 март голямо военно учение на Полша и НАТО до Калининградска област. По данни на PAP.pl, военните маневри в района на Балтийската коса ще продължат до 31 март.

Говорителят на Поморската механизирана дивизия майор Магдалена Костинска съобщи, че е планирано голямо учебно мероприятие, в което ще участват 2500 военнослужещи от сухопътните войски, флота, съюзническите сили, които са част от батальонната бойна група на НАТО.

В учението ще участват около 500 единици бойна техника и логистика. Сценарият включва изпълнение на задачи в учебния център в Моджевина, в авиобазата в Малборк и в пристанището Гдиня.

Военните на НАТО ще тренират „ефективни действия“ в случай на терористична атака (взимане на заложници), провеждане на разузнаване от страна на ВМС в посока Гданския и Висленски залив и действия в ситуация на заразяване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук