Унгарският министър-председател Виктор Орбан и полският му колега Матеуш Моравецки на съвместна пресконференция обявиха победа след постигнатата късно вчера сделка за бюджета на ЕС, предадоха световните информационни агенции.


Въпреки че точните детайли за споразумението за момента не са финализирани, Орбан каза, че и Унгария, и Полша все пак са постигнали това, което искат.

"Победихме. В труден период на пандемия, икономическа криза, нямаме време да продължаваме политически и идеологически дебати, които ни пречат да действаме", каза Орбан.

Орбан каза, че здравият разум е надделял и са постигнати три важни цели по време на преговорите си с ЕС.

"Ние защитихме европейската конституция. Не им позволихме да я заобиколят", каза Орбан. Предотвратихме опасността от използването на бюджетни мерки за притискане на унгарците при вземане на решения, които ние не искаме. В крайна сметка защитихме и унгарските средства, които ще са необходими през следващите години за икономическо развитие."

Припомняме, че Полша и Унгария се опитаха са блокират бюджет от 1,8 трилиона евро, тъй като са против клауза, която обвързва парите със спазване върховенството на закона.

Евролидерите се споразумяха за 1,8 трилиона евро дългосрочен бюджет и пакет за възстановяване на COVID-19, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Сега може да започне възстановяването на европейските икономики, написа той в "Туитър" след срещата в Брюксел.

По думите му, това е исторически план за възстановяване, който предвижда зелен и дигитален преход.

Междувременно Баренд Лейтс, говорител на Мишел, заяви, че спорният механизъм за обвързване с принципите на върховенството на закона е приет.