В допълнение към западните модели украинските бронирани сили ще продължат да бъдат снабдявани с модифицирани версии на познатото съветско оборудване.

Днес бе съобщено, че Полша ще предаде на Киев няколко десетки танка PT-91 Twardy (Твърд).

Това съобщи РБК-Украйна.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки обяви, че планира да предаде не само една рота германски танкове Leopard 2. Той също така припомни, че страната му е била първият съюзник, който е подкрепил Украйна, като е предоставил около 250 танка съветско производство.

"Сега сме готови да изпратим 60 наши модернизирани танка, включително 30 танка RT-91", заяви полският премиер.

Това няма да е първата доставка на танкове RT-91 Twardy за украинските въоръжени сили. Няколко единици пристигнаха още през лятото на 2022 г., но точният им брой така и не беше разкрит.

Министърът на отбраната Алексей Резников обясни това с необходимостта от запазване на секретността. Той също така отбеляза, че врагът ще може да прецени ефективността им, след като вече се е сблъскал с тях на бойното поле.

В средата на юли в интернет беше разпространено видео, на което се вижда как влак с танкове RT-91 се движи към Украйна. А неофициално се говори, че Полша най-вероятно няма да предаде всички бойни машини от този модел, които има на въоръжение, поне не веднага.

До 2022 г. полската армия разполага с около 230 танка RT-91 Twardy. Като се има предвид договорът за 250 американски Abrams и сто южнокорейски K2 Black Panthers, Варшава вероятно е решила да се откаже от старите танкове.

PT-91 Twardy ("Твърд") е основният боен танк на Полша, усъвършенствана версия на съветския Т-72М, дошъл след разпадането на Варшавския договор. Първите прототипи са изработени през 1993 г., а масовото му производство продължава от 1995 до 2002 г.

За полските въоръжени сили са произведени общо 232 такива танка. Планираше се всички Т-72 на въоръжение да бъдат преоборудвани по този стандарт - около 320 броя. Но вероятно лъвският пай от този брой вече е предаден на украинската армия.

Дали ще е полезно за него? Да, както и цялото бивше съветско въоръжение, тъй като не е необходимо да се отделят средства за ремонтни звена и центрове за обучение. Освен това големият брой резервни части на пазара дава възможност за бързо обновяване на оборудването.

Танковете RT-91 използват активна броня, разработена от полската компания ERAWA. Тя се състои от близо 400 защитни блока с покритие 1K2KS, което намалява видимостта на бойната машина в инфрачервения и радарния диапазон.

Динамичната защита покрива предната част на корпуса и кулата, като самите единици са разположени на близко разстояние една от друга.

Според производителя полската броня увеличава устойчивостта на танка с 30-70% в зависимост от вида на снаряда. Взривният материал във вътрешността на ERAWA не се взривява от 7,62-14,5-милиметрови снаряди и фрагменти от артилерийски снаряди с калибър до 82 мм. Освен това бронята не реагира на горящ напалм или бензин.

Основното оръдие, трансмисията и ходовата част остават от Т-72. Но има и значителни разлики. По-специално, инсталиран е нов двигател - 12-цилиндров турбодизел S12U, който позволява на цистерната да развива скорост до 70 км/ч. Пробегът с един резервоар е 650 км.

Полският танк е оборудван с 12-стволна 81-милиметрова гранатохвъргачка "Облако" (димна гранатохвъргачка) и едностволна 80-милиметрова противодимна гранатохвъргачка "Телур" (сълзотворни и осколочни противопехотни гранати).

На кулата е монтирано зенитно оръдие ZU-72. Шофьорът има устройство за нощно виждане Радомка, а долната част под седалката му е подсилена с допълнителна броня.

Основни характеристики:

Екипаж - 3 души

Тегло - 46 тона

Пътен просвет - 470 мм

Мощност на двигателя - 850 конски сили

Въоръжение - 125-мм гладкоцевно оръдие 2A46; 7,62-мм картечница PKT; 12,7-мм противовъздушна картечница NSVT

Боеприпаси - 42 боеприпаса калибър 125 мм; 2 000 боеприпаса калибър 7,62 мм; 300 боеприпаса калибър 12,7 мм

Класическото 125-милиметрово оръдие може да изстрелва само снаряди, а танкът разполага с автоматично зареждане, което му позволява да стреля със скорост 8 изстрела в минута.

Обърнете внимание, че базовите танкове Twardy са оборудвани със системата за управление на огъня DRAWA, която включва израелски нощен мерник, словашки стабилизатор, лазерен далекомер и балистичен калкулатор. Експортните версии, доставени в Малайзия, са оборудвани с френската система Savan-15T.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук