Полша има възможност да приеме още няколко десетки хиляди американски войници. Засега в страната са разположени 10 500. Това обясни в ефира на Нова телевизия полският посланик у нас Мачей Шимански. 

„Дълго канихме, дълго молихме. Накрая руснаците, президентът Путин, помогнаха за това американските войници да дойдат и да ни укрепят. Всяка от държавите, за които Русия смята, че би трябвало да са в зоната на интересите ѝ, трябва да е притеснена”, добави той.

Шимански коментира отказа на българските власти да не изпратят военна помощ на Украйна, действие, което Полша предприе. „Смятам, че всяка държава трябва да прецени какво е възможно. Общественото мнение в Полша е, че не правим нещо лошо - те са в нужда и трябва да помогнем”, уточни посланика.

Въпреки помощта, която Полша изпраща на Украйна, Шимански посочи, че страната не иска да „повика войната” към тях. „Затова поканихме американските войници. Джо Байдън сега е в Полша, посети своите войници. Днес очакваме неговото обръщение. Сигурни сме, че това ще бъде нова крачка към новия световен ред”, добави той.

„Аз не бих казал, че това беше наше желание. Беше наша готовност, като посочихме, че ако НАТО приеме такова решение, ако ЕС поиска да се предоставят на Украйна самолетите - тогава ние имаме възможност да го направим. Засега мисля, че не се говори за това”, подчерта Шимански.

„Следващата седмица нашият министър-председател ще представи план за това Полша да стане първата държава, абсолютно независима от руски енергоносители. До края на тази година имаме възможностите да заменим руския газ. Затова няма да преговаряме за дългосрочен договор с Русия”, подчерта полският посланик у нас.

Към момента той посочи, че Полша е зависима до голям процент от руския газ. „Някои казват от 60, дори до 90%. 60% обаче са по-близо, защото ние имаме свои собствени източници”, добави Шимански, който коментира, че са предприети стъпки, за да се гарантира нужното количество, без доставките от Русия.

Шимански обяви, че бежанците от Украйна, намерили подслон в Полша, са 2 249 000. Училище в страната вече посещават 98 000 деца. „Не е лесно, понеже те не говорят полски, а мнозинството от тях искат да учат с полските деца, в полските училища. Смятаме, че ще се справим с това възможно най-бързо”, каза посланикът у нас.

Той уточни, че всеки бежанец получава еднократна сума в размер на около 125 лв. „Всички тези хора, които настаняват и изхранват украинците, получават 40 зота за един бежанец”, уточни Шимански.

Посланикът обясни, че поляците все още подхождат с ентусиазъм към украинците, които определи като „наши хора”.

„Отношенията между Полша и руския посланик в страната, смятам че не са толкова напрегнати, колкото с моята колежка в София, която е много силен посланик. Посланикът в Полша не говори толкова много. Разбира се, че и те не са доволни от нас, нито пък ние от тях”, обясни той.

„Аз не бих никога опитвал да кажа нещо специално срещу държавата, която ми е домакин. Дипломацията е начин на използване - с блага форма да се изказват и сериозни неща. Не се говори по толкова груб начин”, уточни Шимански.