Има голяма възможност между Москва и Вашингтон да има конфликт в Сирия, твърди New York Times.

Според американските военни и дипломатически служители Русия засилва кампанията си за натиск върху американските сили в североизточна Сирия след изтеглянето на американските войски от по-голямата част от района миналата есен в навечерието на турската офанзива на сирийска територия.

Руските войски все по-често се сблъскват с американските сили по магистралите в региона, нарушавайки споразумението между двете държави, според което техните войски трябва да стоят далеч едни от други, пише "Поглед инфо".


Руските вертолети летят по-близо до позициите на американските войски. И в сряда военни от оглавяваните от САЩ коалиционни сили, пътуващи в колона, откриха ответен огън, след като близо до пункта си бяха атакувани от лоялни на президента Башар Асад сили, подкрепяни от Русия.

Американските представители твърдят, че тези действия на руските сили и техните сирийски съюзници са насочени към създаване на много постоянни проблеми, заплашване на сигурността, изпитване на готовността и решителността на противника, нахлуване на територията му с цел постепенно създаване на нови реалности в зоната на бойните действия и отслабване на американското военно присъствие в страната.

В Сирия все още има американски контингент от 500 военнослужещи, чиято задача е да защитава петролните находища и да подпомага борбата срещу остатъците от въоръжените формирования на “Ислямска държава”.

„Такива случаи не се срещат ежедневно, но техният брой нараства, което е притеснително“, заяви Джеймс Джефри, специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ за Сирия, заяви пред репортери миналата седмица.

Конфронтацията рискува да прерасне в сериозен враждебен сблъсък между Вашингтон и Москва в североизточната част на страната, докато подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили засилиха офанзивата срещу анклавите, държани от опозиционните групи в Идлиб, в северозападната част на Сирия.

"Знаем, че те оказват натиск", заяви в интервю вицеадмирал Тим Шимански, бивш командир на силите за специални операции на ВМС на САЩ. Той е съгласен с мнението на други правителствени и независими анализатори, според които руснаците ще продължат да постигат преимущество в североизточна Сирия, дори в районите, патрулирани от американските сили и съюзници, сирийските кюрди, както и в териториите, където руските военни не бива да присъстват.

В сряда конвой, воден от членове на американската армия, беше спрян на контролно-пропускателен пункт на сирийската армия източно от Камишли.

В социалните медии снимки и видеоклипове, направени на мястото на инцидента и по-късно потвърдени от Пентагона, се виждат бронирани превозни средства с американски, руски и сирийски знамена, стоящи един до друг.

Някои жители хвърляха камъни по американските бронирани превозни средства. Местен жител излива кофа с мръсотия на задната седалка на една от бронираните машини. А другият, според представителя на Министерството на отбраната, се е опитал да подпали няколко бронирани машини.

Последва кратка схватка, по време на която един сириец умира. Няма жертви сред американците, но при объркването, което настъпва, един от тях е леко ранен - той получава дълбока драскотина на ръката.

„След като коалиционните войски издадоха няколко предупреждения и се опитаха да отпуснат напрежението около ситуацията, неидентифицирани лица стреляха по патрула с леко оръжие“, заяви полковник Майлс Къгинс, официален говорител на ръководената от САЩ коалиция в Багдад, която контролира операцията в Североизточна Сирия. "За самозащита коалиционните сили откриха ответен огън”, уточни той.

Представителят на руското Министерство на отбраната заяви, че "предотвратяването на по-нататъшната ескалация на конфликта" е разрешено от пристигането на руските войски на мястото на инцидента. По-късно американските служители отрекоха това твърдение.

Тази "схватка" е остро критикувана от Брет МакГърк, бивш специален пратеник на президента Тръмп в коалицията, бореща се срещу “Ислямска държава”.

„Ние в Сирия имаме американски войници, които не са посочили ясно своята мисия („защита на петрола“), след като Тръмп им нареди да напуснат, оставяйки три четвърти от някога стабилната територия.

И сега те са принудени да "маневрират", движейки се по пътища, контролирани от руските сили и силите на сирийския режим ", написа МакГърк в “Туитър”. “Изискват твърде много от нашите смели войници“, допълни той.

През октомври миналата година Доналд Тръмп неочаквано разпореди пълното изтегляне на хиляди американски войски, които помогнаха на сирийските кюрдски групировки да се борят с изолираните клетки на Ислямска държава.

Така той отвори пътя за кървава офанзива от турските войски, които нахлуха в Сирия. Тогава Тръмп също толкова внезапно промени решението си и остави около 500 войници в Сирия (но в много по-малък район на действие).

Оттогава, според американските военнослужещи, Русия и нейните сирийски съюзници са надхвърлили споразуменията, постигнати от Русия и САЩ, за това чии армии ще патрулират и в кои територии.

За да избегнат сблъсъци помежду си в зоната на войната, и двете страни създадоха специални комуникационни канали, процес, който Пентагонът нарича деконфликт.

Но Тръмп даде ясно да се разбере, че е скептичен към мисията в Сирия и според анализатори Москва счита това за безценна възможност.

„Цялостна конфронтация между руските и американските войски е опасна, защото Тръмп може да загуби самообладание и да предприеме решителни действия.

Но ако Русия и нейните местни съюзници могат да подкрепят постоянна и неактивна кампания, създавайки проблеми, предизвикателства, кампания, в която събитията и отношенията се манипулират, а червените линии са размити, тогава не се знае какво може да се случи “, казва старшият изследовател в Института за Близкия изток Чарлз Листър.

„Няколко случайни, непредвидими сблъсъци, като тази, възникнала в района на град Камишли, могат лесно да влязат в зрителното поле на Тръмп и да създадат предпоставките за пълното изтегляне на американските войски“, казва Листър.

Офицерите и дипломатите на американската армия посочват серия от смущаващи събития, случили се през последните седмици. Руснаците заемат канала за деконфликтиране, създаден за директна комуникация между американските и руските сили, за да се избегне конфронтация, с многобройни искания за разрешаването им да действат в райони, патрулирани от американците. След това руснаците пренебрегват възраженията на американците и все пак навлизат там.

След това американските патрули блокират пътищата, в резултат на което тези руски патрули се обръщат. Освен това руснаците независимо извършват наземни патрули, въпреки че се предполагаше, че в районите, контролирани от Турция след нейното настъплението, те ще патрулират заедно с турците.

Преобладаването на сирийските и руските войски е проблем не само на земята, но и във въздуха, където според един американски военен поради значителния брой разузнавателни дронове и други самолети, САЩ губят въздушно превъзходство.

Американските представители изразиха загриженост, че тези сблъсъци могат да се влошат след края на кампанията срещу Идлиб и Русия и правителството на Асад ще насочат вниманието си изцяло на североизток.

Американските служители прогнозират, че тези потенциално опасни конфронтации с руснаците и техните сирийски съюзници ще ескалират.

В интервю миналия ноември, малко след турската инвазия, генерал Кенет Маккензи, ръководител на централното командване на САЩ, заяви, че защитата на нефтените находища в крайна сметка може да предизвика съпротива от сирийската армия, а не от “Ислямска държава”.

"Вярвам, че в един момент режимът ще се появи на тези територии", каза генерал Макензи.

Последният път, когато през февруари 2018 г. правителствените сили и съюзническите руски наемници нападнаха американските сили в близост до нефтените находища, САЩ започнаха артилерийска атака и въздушна бомбардировка, убивайки 200 до 300 войници, които започнаха атаката.

След като американското и руското командване се договориха в края на 2017 г. да летят от противоположните страни на 70-километровата зона по протежение на Ефрат, за да предотвратят сблъсъци в небето над Източна Сирия, руските военни самолети нарушават това споразумение пет до шест пъти на ден, заявиха представители Командването на американските сили.

Според американците това са „опити на Москва да изпробва готовността и решителността на Съединените щати, провокирайки пилотите на ВВС на САЩ към безразсъдни ответни действия и да помогне на сирийската армия да укрепи позициите си в завладените територии преди дипломатическите преговори, насочени към прекратяване на гражданската война, продължила седем години“.

Превод: В. Сергеев