На трета среща на високо равнище САЩ-Северна Корея се надява американският държавен секретар Майк Помпео. Това заяви той в интервю за CBS. Той добави, че е имало по-нататъшни разговори с КНДР след неуспешната среща на върха във Виетнам през февруари.


Вашингтон не е разочарован от срещата на върха в Ханой и дипломатическите канали остават отворени.

Властите са били подготвени, че ще отнеме време и въпреки желанието за бързи резултати, случилото се е нормално развитие.

Помпео счита, че срещата е била конструктивна и полезна.

Също така подчерта доброто си сътрудничество с властите в Южна Корея и разбирането, че отношенията между двете Кореи са деликатни.

В края на март стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп е поискал Северна Корея да предаде на САЩ ядреното си оръжие.

Тръмп е предал на севернокорейския лидер Ким Чен Ун официален документ с това искане по време на срещата им в Ханой.

Сред другите искания на САЩ са демонтирането на ядрената инфраструктурана Пхенян, достъп на американски инспектори да ядрените обекти на Северна Корея, пренасочването на учените, работещи по военната ядрена програма към граждански проекти.

Според източник на агенцията, Вашингтон за първи път е конкретизирал пред Пхенян какво трябва да включва денуклеаризацията.

Припомняме, срещата между Тръмп и Ким в Ханой беше прекъсната внезапно без постигане на съгласие между двамата държавни глави.

Дни по-късно беше съобщено, че Северна Корея възстановява демонтираните съоръжения на ракетния полигон Сохе на западното си крайбрежие.