Американските военни анализатори са обезпокоени от потенциалната заплаха, която представляват руските безпилотни летателни апарати и тяхната бойна употреба.

Според изданието Popular Mechanics, новата концепция предвижда масовото излитане на повече от сто дрона-камикадзе. Използвани за атаки ще бъдат евтини безпилотни летателни апарати, изградени на принципа на „летящото крило“, с вертикална излитаща система и пренасящи около 2 килограма експлозиви.

Целите на безпилотния рояк ще бъдат камиони и леко бронирани превозни средства. Освен това дроновете ще бъдат ефективни при унищожаване на въздушни и повърхностни цели, както и на радиолокационни станции.

"Руснаците вярват, че този рояк ще се превърне в ефективно оръжие в борбата и срещу терористите, и срещу високотехнологичните противниците.


Въз основа на това, което руснаците видяха и научиха в Сирия - и това е най-важният сирийски военен опит на Руската федерация до момента - рояк от дронове може да причини сериозни щети”, коментира Самюел Бендет, американски военен анализатор.

Експертите отбелязват, че в момента е почти невъзможно да се неутрализира рояк дронове-камикадзе, които са се издигнали във въздуха.

Ако дронът начело е унищожен от вражески огън или е загубен по една или друга причина, тогава функциите му се прехвърлят на друг безпилотен апарат. По този начин се извършва преконфигуриране - и така нататък до загубата на последните две устройства.

Познатите защити, като ракети, оръдия и картечници, ще бъдат неефективни срещу ято дронове, пише Popular Mechanics.

"Системата за защита, която ще удари 90 процента от дроновете, което е много добър показател, все пак ще пропусне останалите десет процента", се казва в статията. Заглушителите на вълни биха могли да бъдат ефективно средство за борба, но срещу автономни дронове, които не получават радио сигнал, те ще бъдат безполезни.

Превод: В.Сергеев