Руските разработчици на изложението "Интерполитех-2019" представиха безпилотен изтребител, предназначен за унищожаване на “гаражни” БПЛА.

В момента е известно, че изтребителят е построен на принципа на "летящото крило", способен е да патрулира дадена територия и е въоръжен с неуправляеми ракети, пише "Поглед инфо".


Горната повърхност на дрона е покрита с тънка слънчева батерия, която му позволява да се използва за дълъг период от време без презареждане. Според разработчиците новият руски дрон е в състояние многократно да „открива, преследва и унищожава“ вражески “гаражни” дронове.

Факт е, че именно самоделните БПЛА представляват най-голямата опасност за съвременната руска армия.

Известни са характеристиките на серийните бойни дронове, което позволява те да бъдат унищожени с помощта на електронна война, но противодействието на “гаражно” произвежданите апарати е свързано с определени трудности.

Новата руска разработка позволява надеждно предпазване дори от най-ефективните дронове. Изтребителят ще може да засече вражеския БПЛА и автоматично ще започне да го следва, а операторът ще вземе решение за началото на атаката.

Използвайки лазерен далекомер, бойният апарат ще определя разстоянието до целта, след което оръжейната система ще бъде издигната. Известно е, че за да се унищожи целта, изтребителят ще изстрелва два изстрела.

Освен това БПЛА е в състояние не само да атакува, но и да избягва вражески огън и бързо да намали разстоянието до целта, използвайки ускорители.

Необходимостта от такива апарати бе демонстрирана от неотдавнашното нападение на минирани дронове в руска база в Сирия. То беше успешно отблъснато, но с помощта на иновативните изтребители на БПЛА руските военни ще бъдат още по-добре защитени от въздушна атака, която може да бъде инициирана от САЩ.

Превод: В.Сергеев