Великобритания ще поиска от Европейския съюз (ЕС) ново отлагане на Брекзит. Това обяви тази вечер британският премиер Тереза Мей, съобщиха световните информационни агенции.

Тя направи изявлението след 7-часово заседание на кабинета.

Според нея, отлагането ще бъде "възможно най-кратко".

Сега Лондон официално трябва да напусне Общността на 12 април. Вероятно ще бъде поискано това да се случи през май.

Очаква се въпросът да бъде поставен на извънредната среща на върха на ЕС на 10 април.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че депутати от различни британски партии ще се опитат да спрат сценарий Брекзит без споразумение в сряда. Ивет Купър от Лейбъристката партия ще внесе законопроект за отлагане на Брекзит след 12 април.

Депутати, които са против Брекзит без споразумение, ще внесат плана в Камарата на общините, където утре вероятно ще се проведат нови ориентировъчни гласувания, след като парламентът не успя да намери алтернативно решение на гласуванията в понеделник вечерта.

Усилията ще бъдат съсредоточени върху предложението на Купър, което предвижда парламентът да поиска от премиера Тереза Мей да излезе с предложение за отлагане на Брекзит, за да се гарантира, че Обединеното кралство няма да напусне Общността без споразумение.

През миналата седмица депутатите прокараха поправка, която им дава власт да поемат контрол над дневния ред на законодателния орган, както и да дебатират и прокарват промени.

Междувременно продължават протестите на привържениците на оставането на Кралството в Съюза.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!