Британските депутати отхвърлиха и четирите алтернативни варианта на сделката за Брекзит, предложени за гласуване, предадоха световните осведомителни агенции.

Депутатите се бяха събрали, за да търсят алтернативен вариант на Брекзит, на този, предлаган от премиера Тереза Мей.

За гласуване бяха предложени по принцип общо 8 алтернативни варианта с кратко наименование от Ей до Ейч (латински букви А-Н). От тях в крайна сметка председателят на парламента Джон Бъркоу одобри за вот четири - Си, Ди, И и Джи (С, D Е и G). Предложение Си на консерватора Кен Кларк задължаваше правителството да преговаря за постоянен и всеобхватен за Обединеното кралство митнически съюз с ЕС като част от сделка за Брекзит. Това би дало на Обединеното кралство възможност за по-тесни търговски връзки с ЕС и би намалило нуждата от някои проверки по ирландската граница.

Предложението беше отхвърлено с 276 гласа "против" срещу 273 гласа "за", тоест само с три гласа разлика. Миналата седмица същото предложение беше отново отхвърлено в парламента, но този път с разлика от 6 гласа. Предложението Ди на консерватора Ник Боулс предвиждаше присъединяване към Европейската асоциация за свободна търговия и Европейското икономическо пространство. Това означаваше, че Обединеното кралство ще остане част от европейския единен пазар и ще запази свободата на движение, така че британските граждани да запазят правото да живеят и работят в ЕС и обратното. Това предложение беше отхвърлено с 282 гласа "за" срещу 261 гласа "против".

Една от стъпките беше удължаване на срока за преговори по член 50 на Лисабонския договор, ако Великобритания не разполага с ратифицирана сделка за Брекзит до два дни преди датата, на която тя би трябвало да напусне ЕС. Ако подобно удължаване не бъде одобрено от ЕС, предложението предвиждаше в деня преди насроченото излизане от ЕС, депутатите да бъдат попитани какво избират - излизане без сделка от ЕС или анулиране на задействането на член 50 и прекратяване на Брекзит. Това предложение беше отхвърлено с 292 гласа "против" срещу 191 гласа "за".

След гласуването стана ясно, че Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия е гласувала против четирите варианта.
Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин пък призова за нов шанс парламентът да гласува по предложенията в сряда. Той изрази съжаление, че по нито един от вариантите не е имало консенсус тази вечер. След вота лидерът в парламента на Шотландската националистическа партия предупреди, че наближава денят, в който шотландския народ ще реши своето бъдеще като независима страна.

След гласуването британският министър за Брекзит Стивън Баркли каза, че Великобритания може и да избегне продължително удължаване на процеса на Брекзит, ако парламентът приеме сделката за Брекзит тази седмица. Парламентът вече отхвърли на три пъти сделката за Брекзит на Тереза Мей - два пъти в цялостния ѝ вид и един път само в едната ѝ част.

По време на дебатите голи протестиращи прекъснаха заседанието на британския парламент. Дебатите бяха нарушени от 11 мъже и жени в оскъдно облекло. Те всъщност не протестираха срещу напускането на Европейския съюз. Каузата им беше свързана с промените в климата и недостатъчните мерки, които взимат политиците, за да се борят с тях.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!