Джамия в град Заандам в северозападна Холандия претърпя исламофобско нападение във вторник, предават световните осведомителни агенции.

Нанесени са щети по сградата, но няма пострадали.

"Не знаем кой е извършил атаката, но се притесняваме. Притесняваме се, че вече се стъмва рано, особено през зимата, а нашите ученици вечер изучават религия в джамията", заяви д-р Исмаил Генч, цитиран от световните агенции.

Генч каза, че пазачът, който е дошъл в джамията, е отбелязал ситуацията и добави, че никога досега не са се сблъсквали с такъв случай.
Той каза, че на джамията не са нанесени други повреди, освен счупени прозорци и че нападателите ще станат ясни, след като бъдат разгледани охранителните камери.

Припомняме, че в Европа бяха извършени серия ислямистки атаки, след като френският президент Еманюел Макрон критикува исляма, а карикатури с пророка Мохамед отново се появиха.

Европейските държави трябва да осигурят координиран бърз отговор на съществуващата терористична заплаха. Това заяви във вторник Макрон на пресконференция след европейска конференция за борба с тероризма.

Видеоконференцията за сигурност се проведе с участието на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, австрийския канцлер Себастиан Курц, холандския премиер Марк Рюте и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Франция, в която се намира най-голямата мюсюлманска общност в Европа, бе засегната от поредица ислямистки нападения през последните години. Тунизиец, който крещеше "Аллаху Акбар", обезглави жена и уби двама души в църква във френския град Ница преди две седмици.

Френският президент предизвика протести в мюсюлманския свят след убийството на учителя Самюел Пати.

Макрон коментира по-рано, че последната атака в Австрия показва, че опасността от тероризъм може да идва отвсякъде, включително от лица, изпратени от други страни.