Въоръжен с нож мъж, планирал нападение, е задържан във френския град Лион. Предотвратената атака е трябвало да стане третата за деня. 


По-рано въоръжен мъж уби трима миряни в черква в Ница.

Друг човек нападна с нож полицаи в Авиньон и бе ликвидиран. 

Мeждуврeмeннo имaшe aтaкa cрeщу oхрaнитeл нa фрeнcкoтo кoнcулcтвo в Джeдa.

Прaвитeлcтвoтo нa Caудитcкa Aрaбия e призoвaнo дa прoучи cлучaя в cтрaнaтa. Ocъдeн e вceки oпит зa нaпaдeниe cрeщу диплoмaтичecкa миcия. Oчaквa ce кoмeнтaр и oт фрeнcкия прeзидeнт Eмaнюeл Мaкрoн. 

Всичките тези нападения се случиха на фона на изострянето на отношенията между Франция и Турция относно спор за исляма. Конфликтът започна със зверското убийство на преподавател в Париж на 16 октомври. 

Там младеж нападна с нож преподавателя и му отряза главата. Престъпникът е обезглавил учителя, защото вторият е показал по време на час карикатури на пророка Мохамед. 


След това френският президент Еманюел Макрон заяви, че борбата с радикалния ислям в страната му ще бъде засилена. В отговор президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова своите съграждани да бойкоторат френските стоки. 

Междувременно премиерът на Франция Жан Кастекс обяви въвеждането в страната на максимално ниво на терористична заплаха след двете нападения. "Планът ще важи за цялата страна", заяви той в парламента. След нападението на ислямистите в Ница и Авиньон посолството на Франция в Испания предприе мерки по засилването на сигурността на сградата на дипломатическата мисия. "Посолството на Франция в Испания засили мерките за гарантиране безопасността на своите обекти", заявиха дипломати. 

 

Дълбоко съм потресен и натъжен от новините, написа в туитър председателят на Европейския парламент Давид Сасоли по повод нападението в Ница.

Всички в Европа усещаме болката и сме длъжни да бъдем заедно срещу насилието и онези, които насърчават и разпространяват омраза, добави той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в същата социална мрежа, че изразява пълно съпричастие с Франция и французите. Цяла Европа е с вас, допълни той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди нападението, като го нарече "отвратително и жестоко". С цялото си сърце съм с Франция. Цяла Европа е съпричастна с Франция, оставаме обединени в решимостта си срещу жестокостта и фанатизма, посочи тя.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел определи нападението като атентат. Заедно в Европа и навсякъде по света ще се борим с омразата и терора, добави той.

Превод и редакция: БЛИЦ