Вторичен трус с магнитуд 3,3 по скалата на Рихтер, е разтърсил Турция, съобщи Службата по управление на бедствията и извънредните ситуации.


Това е сред най0силните трусове от 400-те вторични труса, ударили страната след земетресението в петък.

Вчера трус от 7 по Рихтер и последвало цунами удариха бреговете на Турция, близо до Измир, и гръцкия остров Самос в петък следобед. 

БЛИЦ припомня, че по-рано днес вторичен трус разлюля и Гърция. Той бе с магнитуд от 4,1 по Рихтер. 

Епицентърът е бил на около 8 километра североизточно от гръцкия град Неон-Карловаси, на дълбочина 10 километра. Няма данни са пострадали.

Междувременно трус от 5,6 по Рихтер беше регистрирано и в Норвегия. Епицентърът на труса е бил на около 205 километра северозападно от селището Олонкинбюен, на дълбочина 10 километра. Няма данни за пострадали хора и разрушения. 

Според последните данни жертвите в Турция са 20, а в Гърция 2.

В двете страни текат все още спасителни операции, а много хора са изкарали тежка нощ - по хотели и в палатки по улиците. Ситуацията е изключително тежка. 

Обявените за вчера нови мерки срещи К-19 в Гърция са отложени за днес. Ранените в страната са 19, информира Нова тв. 

До този момент все още няма информация за пострадали българи при мощния трус. Около 100 сгради в Гърция са претърпели материални щети, сред които и църква.

Държавата прави всичко възможно, за да помогне на хората. Властите в страната обявиха, че ще подпомогнат финансово пострадалите при земетресението.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!