Силното земетресение, ударило по-рано Гърция и Западна Турция, което беше усетено и в България, е причинило срутването на над 20 сгради в Измир.По-късно градът беше залят и от цунами.  Турската лира след земетресението падна до исторически минимум.
 
Щети са нанесени и на някои сгради в курортния град Кушадасъ, който се намира на 100 км от Измир.

ВИДЕО показа чудовищното земетресение в Турция, спасиха жена като по чудо

В разговор със CNN TÜRK  губернаторът на провинция Измир Тунч Сойер заяви, че са получили съобщение за разрушаване на близо 20 сгради. 

Rescue workers and local volunteers carry a wounded person on a stretcher after they were found in the debris of a building

Президентсвото за управление на бедствията и извънредните ситуации (AFAD) съобщи, че при земетресението са загинали 6-ма души, 257 души са ранени. Продължават усилията са спазяването на затрупани, при срутването на 12 сгради, които са били разрушени от труса.

Губернаторът на Измир Явуз Селим Кьогер съобщи, че са спасени близо 70 граждани.


 

Президентството на Министерството на вътрешните работи при бедствия и управление на извънредни ситуации (AFAD) съобщи, че при земетресението 6 души са загубили живота си, 1 от които се е удавил, а 257 души са ранени. 
An injured person is surrounded by medical helpers after being cut free from the wreckage in Izmir's Bayrakli disrict today

В писменото изявление се казва:

"Според информацията, получена от Координационния център за здраве при бедствия, 4 от нашите съграждани са загубили живота си, 1 от които се е удавил, а 257 от нашите граждани са ранени. 3 милиона лири спешна помощ е изпратена от президентството на AFAD, за да бъде използвана в дейностите, извършвани в региона.Усилията за търсене и спасяване продължават в 12 разрушени и повредени сгради. 48 души персонал, 16 превозни средства и мобилни кухни и оборудване, които могат да обслужват 25 500 души, бяха изпратени в региона от турския Червен полумесец".

 

Губернаторът на Измир Явуз Селим Кьошгер каза: "Близо 70 от нашите граждани бяха спасени живи. Бедствието не премина от нашите области, имаше частично цунами в Сеферихисар. Има информация, че един от нашите граждани е ранен. Държавата е мобилизирана с всички сили. Няма сграда, която нашите екипи да не са достигнали. Всички сградите са достигнати ", каза той.

В резултат на спасителни дейности 4-ма души са спасени от развалините, те имат наранявания. Ранените са откарани в болница с линейка.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонни разговори с ръководителя на АФАД Мехмет Гюлюоглу и губернатора на Измир Явуз Селим Кьогер във връзка със земетресението в Измир. По време на разговорите президентът Ердоган е получи информация за земетресението и усилията за търсене и спасяване в Измир.

Според предупреждението от AFAD, "не трябва да се влиза в повредени сгради в района на бедствието. Пътищата трябва да се оставят празни за превозни средства за спешна помощ. При напускане на къщите след земетресението, ако няма мирис на природен газ в околната среда, клапаните за природен газ и вода и електрическите ключове трябва да бъдат изключени."

След земетресението с магнитуд 6,6 се случиха много вторични трусове. В региона имаше много други вторични трусове между 3,9 и 4,8 магнитуда.

Министерството на външните работи съобщи, че гръцкият външен министър Никос Дендиас се е обадил на външния министър Мевлют Чавушоглу и му е пожелал „бързо възстановяване“ след земетресението в Измир.

В писменото изявление, направено от министерството се казва: "Дендиас, министърът на външните работи на Гърция, се обади на министър Мевлют Чавушоглу и предаде пожеланията си за скроошно възстановяване. Двамата министри са потвърдили, че са готови да си окажат взаимопомощ и подкрепа и ще продължат да поддържат връзка". 

Земетресението е усетено в цяла България. То е доста силно за нашите географски ширини. До момента има над 84 вторични труса, 16 от които с магнитуд над 4 по Рихтер, но това е нормално. Искрено се надяваме да няма по-силен трус, но както сега протича следтрусовата серия, се вижда, че отива към затихване, но към момента на всеки 15 минути има трус в Измир. Към момента няма опасност за по-силен трус в България, съобщиха от БАН.