Украйна може да бъде временно отстранена от конкурса „Евровизия 2017“, заради решението си по отношение на руската участничка Юлия Самойлова, която получи забрана да влиза в страната през следващите 3 години. След като Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) остро разкритикува решението на Киев ден след оповестяването му, сега той е готов да прибегне към по-строги мерки и да наложи санкции на тазгодишния домакин на конкурса, пише Факти бг.

"Подобно поведение на Украйна е абсолютно неприемливо", заяви генералния директор на ЕСРТ Ингрид Делтонр, която в момента преговаряла с украинския премиер Володимир Гройсман и с президента на страната Петро Порошенко, за да намерят "приемливо решение" на въпроса, пише швейцарският в. "Блик".

"Дълбоко съжалявам, че "Евровизия" стана жертва на политически игри. Конкурсът трябва да носи радост на милиони хора по света и да ги сближава, а не да ги разделя и да разпалва вражди", заяви Делтонр.

Преди дни вицепремиерът на Украйна Вячеслав Кириленко заяви, че Украйна е готова да допусне друг руски участник на мястото на Самойлова, която е обвинена от Службата за безопасност на Украйна (СБУ) в незаконно влизане в Крим през 2015 г. и заради него бе отрязан достъпът ѝ до украинска територия.