Това съобщиха в Twitter от Републиканската партия на страната в Сената.

На 19 май цената на галон (3,785 литра) бензин беше $4,58, според партидата.

Цената е показана на фона на портрет на американския президент Джо Байдън. Така републиканците, очевидно посочват виновника за покачването на цените на горивата.

Партията призова за по-ниски разходи за семействата.

В коментарите към туита потребителите публикуваха снимка на бензиностанция в Калифорния, където няма цени под $6. В този щат цените винаги са били по-високи от средните за САЩ.

Както украинското издание "Страна" писа, на 16 май средната стойност за един галон гориво за страната е 4483 долара. Беше с 3 цента повече, отколкото в петък. Цената на дизеловото гориво в началото на седмицата достигна $5,56 за галон.

В края на март Джо Байдън свърза повишаването на цените на бензина в САЩ с инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна.

"Причината за това е войната на Путин. И сега много хора вече не купуват руски петрол по света. Аз забраних вноса на руски петрол тук, в Америка. Тъй като руският петрол напуска световния пазар и предлагането на петрол пада, цените се покачват Сега покачването на цените на Путин удари американците“, каза тогава Байдън.

Между другото, германският външен министър Аналена Бърбок, след Байдън, също заяви, че руският президент Владимир Путин е лично отговорен за покачването на цените на храните и енергията.

Превод: БЛИЦ