Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на войната в Украйна. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил за ситуацията на 02 февруари:

Кратка информация за войната за 02 февруари 2023 г.

ЗАБРАНЕНО ЗА ЧЕТЕНЕ ОТ ЮРДЕЦИ

Тук е място за технически анализи, а не за леене на чувства. Добрият анализ изисква хладнокръвие, а не леене на чувства.

Лей си чувствата на собствената стена и помни, че чувствата, дето те напъва да ги лееш са резултат от негативни емоции, родени от гадното усещане на голата пропагандна кука, на която се люлееш. Откачи се от голата кука и веднага ще ти стане по-добре.

Във времена, когато аналитиците масово си губят разсъдъка поради

Закон на Витанов: парите са елемент, който се съединява с човека, за да го разлага,

трябва все пак да останат няколко такива, които да могат трезво да преценяват ситуацията. А трезвата преценка е стъпила върху мисълта на Бисмарк, че трябва да си гледаме националния интерес.

Националният интерес с точно две думи и половина, ви го обясних вчера: ползи за народа. И тъй, гледаме към тая война и винаги се питам: А каква ни е на нас ползата от това? 

Да почваме. Най-напред за българската политика. Както се казва, сериалът свършва днес. Свършва точно както ви бе прогнозирано. Каква беше ползата за народа дотук? Вие кажете. Питате ме, какво ще стане след следващите избори.

Много просто: мнозинство за правителство ще има. Дали ще има правителство и ако има, каква форма ще има то – вече е друг въпрос. 

Сега за войната.

Следим бавните процеси и то поред. Защото бавните процеси са тези, които ще определят изхода на войната.

Процес 1: Системите на Украйна и снабдяването на украинската армия. Промени няма. Украйна е закачена на системи и и се влива толкова, колкото да се изпълнява стратегията последният руснак да убие последния украинец в конвенционална война.

Не се влива повече, че ще почне ядрена война. Всичко е добре изчислено. Знаете, винаги съм казвал, че американците могат да смятат добре. И аз съм учил по техните книжки.

Процес 2: Логистиката на руската армия. Свършиха ли ракетите – не. Свършиха ли снарядите – не. Ами тогава, нещата продължават, както и досега.

Процес 3: Численият състав на украинската армия. Системата Таракан още не е минала в Таракан 2, тъй, че численият състав на украинската армия намалява. Гонките за връчване на призовки по украинските улици са ежедневие.

Пушечно месо все още има, но загубите са такива, че има проблеми с попълването им. Този проблем се очаква да продължи и да се засили, защото месомелачките по фронтовете работят с добро темпо. То се и вижда, че пушечното месо не достига. Просто е да се види – руснаците настъпват.

Процес 4: Състояние на инфраструктурата. Продължава постепенното разрушаване на украинската критична инфраструктура. Руската не е засегната. Очаква се концентрация на руските удари върху украинската прифронтова инфраструктура за де скове движението на украинските части. Очаква се продължаване на ударите върху украинската критична инфраструктура.

След енергийната инфраструктура ща започнат масивни удари и по транспортната инфраструктура и по производствената инфраструктура. Прост въпрос – как се печели война, когато инфраструктурата ти е разрушена, а тази на противника не е засегната? Мислете. И помнете 

Още един закон на Витанов: Съединяването на човек с пропаганда го превръща в юрдек.

Процес 5: Надпраговият удар. Няма такъв. Руската тактика е да свалят прага чрез разрушаване на украинската инфраструктура и чрез организация на месомелачки по фронтовете помнейки принципа на фон Молтке: Като няма армия, която да защитава територията, територията заминава.

Западняците мъчат да държат прага висок чрез доставка на оръжие. Критично за прага – броят на украинските войничета. Наблюдавате нали – за да държи прага относително висок, НАТО все повече затъва в този конфликт.

Да видим как ще се стои под ядрения праг. Защото украинските войничета като тръгнат да свършват и баба Меца тръгне да преминава през прага или ще трябва да се спира войната или ще трябва да се официализира присъствието на натовски части в Украйна.

За повдигане на настроението

Теорема на Витанов: Не изкарвай баба Меца от бърлогата, че ще ти изяде кошерите с мед.

Процес 6: Съществени движения по фронтовете. Движението е бавно и е резултат от руско настъпление, което се признава и от украинския генерален щаб. Имаме руско настъпление в Запорожие.

Цел – окончателен провал на идеята за украинско настъпление към Крим. Засега не е превзето голямо селище, но украинката логистика е доста разстроена. Уличните боеве в Угледар продължават. Ама руснаците били изтласкани оттам.

Голи куки за юрдечета.

Украинската армия трябва да прехвърля резерви зада крепи положението. Скачени съдове – прехвърляш резерви към Угледар – при Бахмут положението се скофтва.

Прехвърляш към Бахмут – при Угледар положението се скофтва. Инициативата е при руснаците. Голям украински юруш няма. Логично – системата Таракан опапа резервите, точно както ви беше прогнозирано. Опитът за юруш при Сватово се обърна в катастрофа – фронтът и там тръгна да се мести в западна посока.

Процес 7: Идеологическата борба. В Русия нещата са доста спокойни, ситуацията на фронта към момента е благоприятна, няма условия за масови безредици. 

Проблемите са при украинците. Те са надъхвани, че може да спечелят войната и затова големите загуби старателно се крият. Загубите обаче вече трудно могат да се крият, то се вижда от лова на мъже по улиците на какъв хал са нещата.

Опитите на Запада да попълни недостига в украинските батальонни тактически групи се представят като огромна помощ. Не това не е огромна помощ.

Това е добре изчислена помощ с цел отслабване на Русия колкото се може повече. Не се очаква да започнат масови безредици и в Украйна. За вътрешна консумация, украинската пропагандна машина работи що годе добре.

Войната няма да свърши добре за Украйна. Въпросът е ние какво ще правим като свърши войната. Давали, давали и накрая, вместо да реализират собствените си си национални интереси, реализирали чужди национални интереси и пак и наритали.

Опитът да прикриваш балъщината си, като обвиняваш Витанов в русофилство, е жалък.

Процес 8: Пропагандата у нас. Пълната скръб продължава. Че и траур. Няма фина национална пропаганда. Оставена е да е лее украинската такава. А тя е пълна аматьорщина. Оставена е да се лее американската такава. Но тя е зя хора, които дори не знаят къде е Украина. Българинът е много по – осведомен, защото Украйна е под носа му.

И като пропагандата ни е балъшка, трябва да усилваме цензурата, нали така. Нормално развитие в хода на една война, но като се пишеш демократ, а усилваш цензурата, лъсва недемократичния ти гол задник. Щото само се пишеш демократ.

Закон на Витанов: След докопването на властта демократът се превръща в демократ.

Следствие: Внимавай с тези, дето ти говорят, че са демократи. Огромната част от тях не са.

Друг подход трябва към пропагандата, а няма. Пропагандата трябва да се построи върху българските национални интереси. А те са – какви са ползите за народа от тази война. Ей върху това стройте пропагандата. И няма да ви се налага да засилвате цензурата.

Но стига за това днес. 

Караме нататък

Политологията –(Ден 91)

Продължаваме да обсъждаме политическия елит. Днес обсъждаме въпроса – каква трябва да е главната задача на политическия елит. Те всъщност са три. Я да ги видим. 

1. Създаване на устойчиво равновесие между политическите сили. Щото като няма устойчивост се получава политическа неустойчивост, после идва политически хаос и после хаосът се разпространява из цялата политическа система.

Нашето политически елит как се справя с тая задача през последните 3 години? Отговор – никак. В политическа нестабилност сме.

Значи на нашия политически елит му куца нещо. Някои веселяци ще кажат, че е импотентен. А, няма страшно – това се лекува като замените старите членове с млади членове. Нали така. Други веселяци ще кажат, че по крилата на елита са се появили черни точки. Е това как се лекува, кажете вие. 

2. Формиране на стабилен и ефективен политически режим. Тъй – стабилен – иди – дойди. Имаме стабилнаст на нестабилността. Ама и ефективен отгоре на това. Тука вече политическият елит гърми. Витанов, ти сега нали не спиш и пак ни говориш за Дания?

Да, да-а-а-, за Дания ви говоря, още преди 450 години високопоставени датски благородници са признали, че гнилите неща са в Дания.

3. Обезпечаване на стратегическия курс на ефективно, конкуретноспособно и демократично развитие. Значи ефективност, както се разбрахме, нямаме. Конкурентноспособност?

Леле, каква сложна дума. Заменете я с думата круша, че да ви разбере елита. Защо? Ами конкурентноспособността не може да се папа. А крушата може.

Инакрая демокротично развитие? Какво беше туй демокрация? Народовластие? Сус, су-у-ус, нещо друго ще да е. Власт на политически елит нагъчкан с калинки?

Ашколсун, туй ще е! Ама то това води директно до последния куплет на песента за дубинушката, дето я учехме мно-о-ого отдавна в часовете по пеене – сега не се учи, щото е страшно неудобна. Ама сещате ли се какви бяха последните 3 думи от този куплет?

Та сещайте се и си оправете пропагандата. И политическата система си оправете и политическия режим – суфлира някой зад ъгъла. Бре кой е тоз пезвенк? - тичаме до ъгъла да го хванем и да му издърпаме ушите. А зад ъгъла – никой. Само на стената надпис на някакъв неразбираем език:

Everything that has a beginning has an end.

Та мислете, де, мислете.

Интересно е, а?

Хайде стига за днес. Утре – още.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 47)

...Почти навсякъде, освен в една от точните науки (физиката) , където това е експлицитен принцип, често се забравя, че всяко действие има противодействие. Наличието но имигранти, макар и работещи на нископлатени работни места, комбинирано с безработни граждани в местната за приемащата държава етническа група е „взривоопасна смес“, водеща до антиемигрантски настроения....

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка.

Значи, ако не си управляваш количеството и качеството но мигрантите, които пускаш в страната си, се явява противодействието и се появяват антимигрантски настроения. И по това, колко силни са те, виждаш колко си се провалил. Та гледайте, де, гледайте. Италия, Франция, Германия и други. Ами ние? Как ние, тука ня-маа-а-а-а.

А, да, трябваше да спомена, че всичко гнило е в Дания и там може да има антимигрантски настроения а у нас съвсем няма и няма да има. Само, че нали не забравяте, че българинът е античастица. При него нещата действат по друг начин. Той рядко ще излезе на демонстрация.

Ще попърджа тихичко, докато количествените изменения преминават в качествени. След което следва последният куплет на песента за дубинушката. За да не става така, работете за националните интереси. С две думи и половина – ползи за народа трябва да има.

Ползи-и-и-и-и. Щото той може и да не излиза на големи демонстрации дълго време, ама гледайте да не го засърбят ръцете, че дубинушката е там. Стига за днес. Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далече от вас.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук