Сърбия и Черна гора водят по притежание на лично оръжие в Европа, пише македонският вестник “Слободен печат“, пише Труд бг.

Тези данни се отнасят само до оръжия, които са надлежно докладвани на компетентните институции, докато броят на тези, които не са докладвани, т.е. незаконни не може да бъде определен със сигурност, тъй като няма официални данни.

Съединените щати са на първо място в света по брой огнестрелни оръжия, с до 120,5 огнестрелни оръжия на 100 жители, според доклад за 2021 година на независимата организация World Population със седалище в САЩ.

Близо 394 милиона оръжия са законно регистрирани в ръцете на цивилни в САЩ, което означава, че има повече оръжия, отколкото хора, тъй като според официалните данни населението на САЩ е около 333 милиона жители, съобщава Tanjug.

Уебсайтът на организацията казва, че много граждани в Съединените щати нямат оръжие, докато много от тях имат по повече от едно.

Според организацията, от европейските страни, Сърбия и Черна гора има най-много отчетени оръжия на глава от населението, които споделят петото и шестото място в списъка с 39,1 броя лични оръжия на 100 жители.

На второ място в списъка след САЩ са Фолклендските острови с 62,1 оръжия на 100 жители, на трето място е Йемен с 52,8 оръжия, а на четвърто място е Нова Каледония (42,5 броя).

Седмо и осмо място си поделят Уругвай и Канада с по 34,7 оръжия, Кипър е на девето място (34), а Финландия е на десето място (32,4 броя).

Босна и Херцеговина е на 13-о място с 31,2 оръжия на 100 жители.

Когато погледнете общия брой оръжия, можете да видите, че жителите на Сърбия имат 2 719 000 оръжия, Черна гора 245 хиляди, а в БиХ този брой е 1 185 000.

Тези данни се отнасят само до оръжия, които са надлежно докладвани на компетентните институции, докато броят на тези, които не са докладвани, т.е. незаконни не може да бъде определен със сигурност, тъй като няма официални данни за това.