Група невероятно богати хора, които наричат ​​себе си "патриотични милионери", изпратиха отворено писмо до Световния икономически форум, който се намира в Давос. 

Те поискаха да се създаде най-справедливата данъчна система в близко бъдеще, както и да се увеличат данъците за наистина богатите хора.
Писмото е подписано от Абигейл Дисни, която е пряка наследница на огромната корпорация Disney, както и Ник Ханауер, основният инвеститор в Amazon. Милионерите са уверени, че днес има доста сериозна "криза на доверието" по отношение на международната финансова система. Те отбелязаха, че днес неравенството е основният проблем, а установената данъчна система не е съвсем справедлива.

В призива се посочва, че докато участниците във форума не поискат високи данъци от богатите хора, всички останали хора по света ще видят поредното представление, в което милионерите уж се опитват да решат следващите световни проблеми.

„Патриотичните милионери“ са уверени, че свръхбогатите трябва да инвестират във възстановяването на икономиката, която пострада в резултат на пандемията, много повече, отколкото се изисква в момента от тях като солидарност към обществото. Последните две години донесоха много страдания на цялото човечество, мнозина успяха да забогатеят през това време, но само част може честно да признае, че наистина плаща най-справедливите данъци.

От пролетта на 2020 г. общото богатство на десетте най-богати хора на планетата се е увеличило почти двойно. Базираната в Обединеното кралство глава на Патриотични милионери изчисли, че данъкът може да бъде увеличен до 2% за тези с 5 милиона долара, до 3% за тези с над 50 милиона долара и до 5% за милиардерите. Благодарение на това всяка година ще бъде възможно да има допълнителни 2,5 трилиона долара. Тази сума ще извади приблизително 2,3 милиарда души от бедността. Освен това е възможно да се осигурят на абсолютно всички страни достатъчен брой ваксини срещу коронавирус.

Превод: БЛИЦ